IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кредитира САЩ?*

Вижте актуализиран списък с държавите и организациите, които изкупуват държавния дълг на страната

09:28 | 04.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Кой кредитира САЩ?*

Американското правителство продължава да харчи безпрецедентни суми в борбата си с икономическата криза и опитите да съживи инвестициите и кредитния пазар. Единственият проблем при харченето на толкова пари е въпросът откъде точно ще бъдат събрани те.

Финансирането, необходимо на правителството, се осигурява чрез продажбата на държавни облигации с различен срок, като на практика всяка облигационна емисия се равнява на нов кредит.

Инвеститорите жадно поглъщат дълговете на САЩ, тъй като въпреки трусовете, които преживя икономиката на страната, американските правителствени облигации все още се приемат като еталон за безрискова инвестиция.

Към момента държавният дълг на САЩ възлиза на колосалните 13,72 трлн. долара, пише CNBC. Това е значително увеличение само в рамките на няколко месеца, тъй като в началото на юни държавният дълг на най-голямата икономика възлизаше на около 13 трлн. долара.

По-голямата част от този дълг се намира в частния сектор и е собственост на частни компании и лица. Около 40 на сто от него обаче е в ръцете на държавни институции, държавни инвестиционни фондове и централни банки. Интересен момент от данните, които са официално публикувани от Федералния резерв, е това, че по-голямата част от дълга на американското правителство стои в САЩ и е купен от американски инвеститори и институции

Кои са най-големите кредитори на американското правителство може да видите тук.

*Данните са актуални към края на октомври
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Сега ми се поизясни, защо Hu Jintao е на първо място във Форбс, а Dilma Rousseff - президент на 3 дни - на 16-то. Пък Карибите.... Мега мъни! Яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Все още имат наука и технологии. Всъщност първо изнесоха нискотехнологични и трудоемки производства. Износът на капитали се компенсираше от растяшата ппроизводителност на труда, но товавреме свърши. Производителността не може да расте до безкрайност. Запада с неговата демографска криза и висок стандарт просто няма на къде да расте и капиталите отиват към новите икономики. Както САЩ, така и Европа и Япония са обречени да боксуват докато Китай и остонолите ги настигат. Кризата е перманентна, хронична и никакво финансови фокуси не могат да променят нещата. Голямата криза предстои и тя ще дойде когато Китай закъса някой ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 13 години
И щатите ще окрадат кредиторите си, понеже ФЕД печата пари и не го интересува стабилността на парите - това е нова политика, тя не е описана в учебниците по финанси и парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 13 години
В дългосрочен план решението е съвсем правилно. Конкурентноспособността на американската икономика може да се повиши с изключително образование и оттам иновации и нови технологии, което иска време освен желание, или с обезценка на труда, което всъщност ще стане при инфлация. Явно световното финансово братство е взело решение кой ще е новият остров на благоденствие и процесите започват. Мисля да се ориентирам към РРР (рубла,реал,рупия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 13 години
Който е свикнал само да му дават и да *** е така. Да ама лапачката свърши и това те сами си го направиха, имаха доста напреднало Ноу Хау в доста сектори от икомномиката, но понеже не им се бачка, изнесоха сума ти и производства навън и сега това Ноу Хау го имат и редица други държави и с това предимствата им приключиха. Лапаха огромни пари от петролните държави, но и там нещата залязват, ерата на петрола е към края си и това ще е огромен бич за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
evg9
преди 13 години
колос с глинени крака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още