IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се издига до 58-о място по жизнен стандарт сред 169 страни

Норвегия остава най-доброто място за живеене, а Чехия е страната с най-малко социално неравенство в света

20:17 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
България се издига до 58-о място по жизнен стандарт сред 169 страни

България се издига до 58-о място по жизнен стандарт сред 169 страни в света, докато богатата на петрол Норвегия остава най-добрата страна за живеене за втора поредна година.

Това показаха резултатите от ежегодното проучване на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), които се използват при изготвянето на индекса на човешкото развитие. Той комбинира в себе си равнището на индивидуален икономически просперитет на населението в страните от ООН, нивото му на образование и продължителността на живот.

България се издига до 58-о място в класацията от 61-о през 2009 г. Стойността на индекса за страната ни възлиза на 0,743 пункта в сравнение с 0,938 пункта за класираната на първо място Норвегия. Индексът се изчислява през последните 30 години, като България е едва на 82-о място по подобрение в стойността му през този период.

Зимбабве, която бе тежко засегната от икономическа криза и от разпространението на СПИН, е последна по условия на живот, посочва проучването на ПРООН, цитирано от Ройтерс.

Норвегия, Австралия и Нова Зеландия са страните с най-добър жизнен стандарт в света. Те са следвани от САЩ, Ирландия, Лихтенщайн, Холандия, Канада, Швеция и Германия. Япония и Южна Корея са двете азиатски страни с най-висок индекс на човешкото развитие, като заемат 11-о и 12-о място в класацията.

Гърция се намира на 22-о място, а Чехия и Словения – на 28-о и 29-о. Това са държавите от Централна и Източна Европа с най-високи позиции в класацията.

На отрицателния полюс застава Зимбабве, следвана от Демократична република Конго и Нигер.

През миналата година отново Норвегия бе определена като най-добро място за живеене, докато Нигер бе класиран на последно място.

Япония и Афганистан са страните с най-голяма и най-малка продължителност на живота – съответно 83,6 и 44,6 години. За България продължителността на живот е опредена на 73,7 години средно.

Лихтенщайн е на първо място по годишен доход на глава от населението - 81 011 долара, което е 460 пъти повече в сравнение със страната в дъното на класацията – Зимбабве, с годишен доход на глава от населението от едва 176 долара.

САЩ и Исландия са държавите, които променили най-осезателно позицията си в класацията в сравнение с миналата година. САЩ се покачва от 13-о на 4-о място, докато Исландия, чийто банков сектор бе тежко засегнат от глобалната финансова криза, понижава позицията си от 3-о на 17-о място.

От ПРООН обаче уточняват, че заради промени в метода за изчисление на индекса, класирането за тази година не е изцяло съпоставимо с данните за миналата.

Липсата на всички необходими данни от 192-те държави, които членуват в ООН, са причина само 169 от тях да бъдат класирани. Северна Корея е сред отсъстващите от класацията страни.

В три държави стойността на индекса на човешкото развитие е паднала под нивата си от 1970 г. – Конго, заради конфликтите от 90-те години досега, Замбия, заради поевтиняването на медта, която изнася, и Зимбабве, където инфлацията скочи до 500 млрд. процента преди 2 години.

Страната, която има най-голям прогрес през този период, е Оман заради големия напредък в областта на здравеопазването и образованието. Китай е на второ място заради силния си икономически растеж.

Чехия е страната с най-малко социално неравенство, а Мозамбик е страната с най-голямо неравенство. В Холандия е най-малко неравенство между половете, а в Йемен то е най-голямо.

От доклада става още ясно, че доходите на световното население са се удвоили за последните 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още