IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщаме на ЕС 20 млн. евро земеделски помощи заради нередности*

Общо страните членки ще трябва да върнат 578,5 млн. евро заради отчетени слабости

15:30 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Връщаме на ЕС 20 млн. евро земеделски помощи заради нередности*

Европейската комисия иска от някои страни членки, включително България, да й върнат общо 578,5 млн. евро неправомерно похарчени европейски средства за земеделие, се посочва във взето днес решение на комисията.

Средствата ще бъдат върнати в бюджета на ЕС заради несъобразяване с правилата на ЕС или неадекватен контрол върху средствата за земеделие. Страните членки отговарят за изплащането и проверката на средствата, а комисията е длъжна да провери дали те са използвали коректно фондовете, се припомнят в съобщението.

Страните, които ще трябва да връщат средства, са България, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Ирландия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Холандия и Великобритания.

България ще трябва да върне в европейския бюджет 20,2 млн. евро заради лошото развитие на ортофотокартата на страната и нередности при контрола на помощи, отпуснати за 2006 г.

Най-много средства - 210,9 млн. евро, ще трябва да върне Гърция за същите проблеми, като регистрираните в България. Освен това Гърция ще трябва да върне още 54,7 млн. евро заради нередности във винарския сектор и в управлението и контрола за финансовите години 2003-2007.

Гърция ще трябва да върне и 50,16 млн. евро, тъй като страната не е намалила помощите при неспазване на ветеринарните изисквания в сектора на отглеждането на овце, както и заради нередности в управлението на средствата за необлагодателстваните райони. За нередности в тютюневия сектор южната ни съседка ще върне в бюджета на ЕС 19,76 млн. евро.

Румъния ще трябва да върне на ЕС 41,7 млн. евро заради забелязани слабости при ортофотокартата на страната, при административния контрол и налагането на санкции.

От Министерството на земеделието и храните коментираха във връзка с решението, че работят за намаляване на наложените от ЕК санкции по директните плащания на площ. Най-важната стъпка е обновяването на системата за идентификация на земеделските парцели чрез изготвянето на нова ортофотокарта, подчертават от ведомството. 

През 2007 г. България за първи път е приложила схемите за директно подпомагане, финансирани със средства от ЕС, и на това се дължат част от допуснатите пропуски. Информацията за намерението на ЕК да ни санкционира за 2007 г. е съобщена на България още през февруари 2010 г., посочват от МЗХ.

 

*Информацията е допълнена към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още