IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Общи европейски облигации биха сложили край на кризата

Постепенно е-боновете могат да достигнат ликвидност, сравнима с тази на щатските ДЦК, се казва в коментар на финансиста за Financial Times

13:42 | 06.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Юнкер: Общи европейски облигации биха сложили край на кризата

Въпреки последните мерки на европейската валутна и фискална администрация, дълговите пазари остават под значително напрежение.

Европа трябва да формулира решителен и цялостен отговор на кризата, като изпрати ясно послание към глобалните пазари и европейските граждани за политическата ни отговорност към икономическия и валутен съюз, както и към еврото, пишат Жан-Клод Юнкер, премиер и финансов министър на Люксембург, и Джулио Тремонти, министър на финансите на Италия, в коментар за Financial Times.

Това може да бъде постигнато чрез въвеждането на e-бонове, или европейски облигации, издадени от Европейска дългова агенция (ЕДА), наследник на сега съществуващия Европейски механизъм за финансова стабилност.

Важно е това да се направи максимално бързо. Още този месец Съветът на министрите на Европейския съюз може да създаде подобна агенция и да й предостави мандат постепенно да издаде европейски облигации на стойност 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз, се казва в коментара.

По този начин европейският облигационен пазар ще се превърне в най-важният в Европа, като постепенно е-боновете ще достигнат ликвидност, сравнима с тази на щатските ДЦК. За да сме сигурни, че това ще се случи обаче, са необходими още две допълнителни стъпки.

Първо, за да се създаде дълбок и ликвиден пазар, ЕДА трябва да финансира до 50% от облигациите, издавани от страните членки на ЕС. В изключителни случай, когато достъпът на дадена страна до облигационните пазари е нарушен, ще може да бъде осигурено до 100% финансиране.

Второ, ЕДА трябва да предложи възможност за замяна на правителствени облигации за е-бонове.

Замяната ще се извършва по номинална стойност, но с опция за отстъпка, където отстъпката ще бъде толкова по-голяма, на колкото по-голям стрес са изложени облигациите на дадена страна. Познавайки добре еволюцията на подобни спредове, страните членки на ЕС ще имат силен стимул да понижават дефицитите си. Е-боновете ще спрат паниката на националните облигационни пазари, както и разпространението на дълговата криза.

При липсата на добре функциониращи вторични пазари инвеститорите се притесняват, че ще им се налага да държат облигациите си до матуритет и затова търсят все по-висока доходност, когато участват в аукционните за първично предлагане.

Досега ЕС решаваше за всеки случай поотделно, като бяха издавани облигации за подпомагането на дадена страна само тогава, когато достъпът й до пазара е сериозно нарушен. Тази седмица Европейската централна банка предприе нови мерки за стабилизиране на вторичния пазар. Със създаването на единен европейски облигационен пазар проблемите с функционирането на първичните пазари на практика ще бъдат решени, с което ще се намали и нуждата от спешни интервенции на вторичните пазари.

Един нов общ пазар би гарантирал също, че частните инвеститори ще поемат риска и отговорността за своите инвестиционни решения. Поради тази причина предложението за въвеждане на е-бонове допълва мерките, целящи да внесат яснота около въвеждането на постоянен механизъм за преструктуриране на дългове.

Такава стъпка би помогнала за възстановяването на доверието и би гарантирала по-добра пазарна дисциплина.

Замяната на правителствени облигации с е-бонове би улеснила този процес. Облигациите на страните с по-слаби публични финанси могат да бъдат обменяни при по-ниска от номиналната цена, което означава, че банките и другите частни облигационери веднага ще поемат съответните загуби и по този начин ще се гарантира прозрачността на тяхната платежоспособност и капиталова адекватност.

Пазарът на е-бонове ще помогне на страните, изпаднали в затруднение. На тези правителства ще бъде гарантиран достъп до достатъчно ресурси, за да консолидират публичните си финанси, без да им се налага да понасят спекулативни атаки в краткосрочен план. Това ще гарантира и че те ще покрият пълния размер на задълженията си, като в същото време ще избегнат прекомерно високите лихви по заеми, които не са покрити с е-бонове. Ползите от по-евтиното и по-сигурно финансиране ще са значителни.

Европейските облигации ще се радват на висока ликвидност по цял свят. Това не само ще защити отделните страни от спекулативни атаки, но и ще помогне за запазването на наличния капитал и за привличането на нови капиталови потоци към Европа. Подобна стъпка ще заздрави интеграцията на европейските финансови пазари, ще насърчи инвестициите и ще допринесе за икономическия растеж.

На практика ще спечели целият ЕС. Приходите от замяната ще се акумулират в ЕДА, което ще понижи реалните лихви по е-боновете. Този механизъм може да обхване и страните извън еврозоната.

Ние вярваме, че това предложение е силен, уместен и своевременен отговор на настоящата дългова криза, се казва в края на коментара. Това ще осигури на ЕС не само механизъм за решаване на кризи, но и ще допринесе за предотвратяването на бъдещи такива чрез поощряване на финансовата дисциплина, подкрепа за икономическия растеж и задълбочаване на европейската интеграция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Подобен финансов гювеч едва ли ще реши проблемите на континента.Представям си как например Великобритания би участвала в подобна кулинарна безвкусица ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Така...така...Проблемът е сериозен....А решение няма....На еврото му предстои труден път и за съжаление посоката е надолу...Общи европейски облигации не трябва да има, докато не бъде създаден общ фискален съюз. Облигациите са дългов инструмент и инвеститорите ги оценяват въз основа на риска. Една потенциална ЕДА няма възможността да гарантира своята платежоспособност, от което следва, че облигациите ще си останат с висок рисков профил, а инвеститорите ще търсят висока възвръщаемост. Самата новина и идеята около създаването на ЕДА кара инвеститорите да бъдат по-предпазливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
"Общи европейски облигации" - значи пак Германия, Холандия, Дания .... Вече се досетих кои ще са против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още