IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат подобрен имидж на инвестициите в бизнес имоти в САЩ

Повишен поток от капитали и първите мащабни сделки в сегмента на бизнес имоти в САЩ показват началото на възстановяването, смятат коментатори

10:36 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат подобрен имидж на инвестициите в бизнес имоти в САЩ

До неотдавна бизнес имотите в САЩ бяха стратегия за губещи инвеститори. За това има множество примери.
 
Сред най-красноречивите е инвестицията на Lehman Brothers в американския инвестиционен тръст за имоти Archstone-Smith. На върха на балона на пазара на имоти, в началото на октомври 2007 г., Archstone-Smith бе придобит от Lehman Brothers, Tishman Speyer и още няколко американски инвестиционни банки за общо 15,5 мрлд. долара.

Сред другите проблемни сделки са продажбата на известния жилищен комплекс в Манхатън Town/Peter Cooper Village на консорциум отново с участието на Tishman през 2006 г. за 5,4 млрд. евро. В началото на 2010 г. комплексът бе предаден на кредиторите, с което бе предотвратен фалитът на имота. Наред с тях има и още редица сделки, в които както инвеститорите, така и кредиторите претърпяха огромни загуби, пише Ройтерс.

След фалита на Lehman през септември 2008 г. мнозина очакваха, че отношението към инвестициите в бизнес имоти тотално ще се преосмисли, както това стана относно жилищните имоти. Това обаче може така и да не се случи.

През 2010 г. големите американски пазари като Ню Йорк, Лос Анджелис и Вашингтон отчетоха първите признаци на значително пазарно подобрение.

Съчетанието на мащабни сделки като скорошната покупка на Google на офис сграда в Манхатън за 1,8 млрд. долара, както и добрата възвръщаемост от някои инвестиции, започна да съживява отново сегмента на бизнес имотите.

Капиталите започват да се завръщат и на второстепенни пазари като Хюстън, Далас и Сиатъл, тъй като инвестиционните тръстове за имоти и частните капитали се стремят да достигнат до по-доходни инвестиции. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2011 г.

Инвестициите в бизнес имоти имат добри изгледи поради няколко причини. Те представляват рядко срещан инвестиционен клас, който в момента изглежда сравнително евтин. Наред с това подобрението в икономиката се очаква да понижи нивата на незаетост и да повиши потока от приходи към имотите.

Този благоприятен цикъл се очаква да заздрави фундамента в сектора и да подкрепи цените. Средните оценки на бизнес имотите в САЩ се повишиха за втори пореден месец през октомври, но при все това те са все още близо 42% под своя връх, сочи информация на Moody’s Investors Service.

Това е важен фактор за собствениците и инвеститорите, които сключиха договори за сделки през по време на годините на бума. Те ще се конкурират за рефинансиране през периода между 2014 и 2017 г. от кредитори, които вероятно ще наложат много по-стриктни стандарти.

По данни на Amherst Securities Group през този период ще настъпи матуритетът на кредити, конвертирани в ценни книжа на обща стойност 430 млрд. долара. Общият обем на кредитите, които ще трябва да бъдат рефинансирани обаче, ще бъде значително по-висок.

В крайна сметка търсенето на офиси, апартаменти и търговски центрове в САЩ ще се диктува от икономиката на страната и по-специално от заетостта. Въпреки това дори и минимално подобрение в сектора през 2011 г. е много по-добър сценарий в сравнение с имплозията, от която се страхувахме преди време, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още