IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите симпатизират на Бернанке въпреки неодобрението за политиката му

По-късно днес се очаква лихвеното решение на централната банка на САЩ

15:27 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><font color="#000000"><font face="Tahoma, sans-serif"><font size="2">Сградата на Федералния резерв във Вашингтон</font></font></font></p>

Сградата на Федералния резерв във Вашингтон

Инвеститорите симпатизират на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, въпреки че водената от централната банка на САЩ парична политика не получава тяхното широко одобрение.

Това разкрива проучване на Bloomberg сред 1 000 инвеститори, анализатори и търговци на ценни книжа, проведено в периода между 21 и 24 януари.

То показва, че 66% от тях дават положителна оценка за 57-годишния бивш икономист от Принстънския университет в сравнение с 31%, които не го одобряват. Бен Бернанке е по-популярен от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, като рейтингът му е по-висок рейтинг от всички останали световни политически и икономически лидери в анкетата, с изключение на германския канцлер Ангела Меркел.

Инвеститорите обаче не са така позитивно настроени към скорошната политика на Федералния резерв, и по-специално към решението да се инжектират още 600 млрд. долара за стимулиране на финансовата система, което бе взето през ноември 2010 г.

Най-голям брой анкетирани инвеститори – 35%, посочват, че втората финансова инжекция на Фед не е оказала съществено влияние върху икономиката.

Други 33% казват, че с подобна политика се увеличават значително рисковете за висока инфлация. Само 27% казват, че планът да се купуват държавни ценни книжа работи по предназначение, за да се намали безработицата в САЩ и да се засили растежа на икономиката.

„Ефектът не е за пренебрегване, но ми изглежда незначителен“, казва Ксавие Денис, главен икономист в звеното за управление на активи на Societe Generale в Париж. Като цяло "Фед досега се справя с кризата доста добре по отношение на водената от централната банка политика.“

Рекордно ниски лихвени нива

Вчера започна двудневното заседание на Комитета за операции на откритите пазари (FOMC) към Фед и в 21:15 ч. българско време днес той ще обяви своето лихвено решение. Основният лихвен процент в САЩ ще остане на рекордно ниското си ново в интервала от 0 до 0,25%, до което се понижи в края на 2008 г., според оценките на анализатори.

Те прогнозират още, че централната банка на САЩ ще продължи с изкупуването на държавни облигации, следвайки програмата за вливане на 600 млрд. долара във финансовата система от ноември до средата на тази година.

Според анализатори оценките на Федералния резерв за икономиката могат да се подобрят малко, което ще се изрази в по-оптимистичен тон в сравнение с този от предишната среща на 14 декември.

Общо 41% от анкетираните прогнозират, че Федералният резерв ще направи пауза в паричната политика, след като приключи с покупките на държавни ценни книжа за 600 млрд. долара. 16% от тях са на мнение, че Федералният резерв няма да изхарчи в крайна сметка цялата сума за покупките на ценни книжа.

Чрез вливането на ликвидност централната банка се стреми да запази ниски лихвените проценти и да подкрепи цените на активите, като например къщи и акции, посочи Бернанке. Федералният резерв купи ипотечни облигации за 1,7 трлн. долара по време на първия етап на мерките за вливане на ликвидност в щатската икономика от декември 2008 до март 2010 година.

"Експерт по Великата депресия"

Според някои икономисти Бернанке получава благоприятни оценки, въпреки че политиката му не е така популярна, защото инвеститорите виждат в него „експерт по Великата депресия“, въпреки че не са съвсем сигурни за последиците от неговата политика.

Откакто Федералният резерв обяви втората си финансова инжекция през ноември, щатският индекс S&P 500 се е повишил със 7,8%, щатският долар е нараснал с 1,9% спрямо кошница от шест валути, докато лихвените проценти по десетгодишните американски облигации са се повишили до 3,33% вчера от 2,57% на 3 ноември.

Запитани коя от четирите водещи централни банки в света ще повиши първа основния си лихвен процент, 40% от анкетираните казват, че това ще бъде Английската централна банка, следвани от 27% за Европейската централна банка, 20% за Федералния резерв и 5% за Японската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още