IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витошка продължава да губи позиции сред най-скъпите търговски улици в света

Столичният булевард се нарежда на 35-то място в света за 2008 г.

16:08 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Витошка продължава да губи позиции сред най-скъпите търговски улици в света

Столичният булевард „Витоша“ продължава да губи позиции в класацията за най-скъпите търговски улици в света, сочи нов доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, предоставен на Investor.bg.

В подреждането за 2008 г. булевардът е класиран на 35-то място в сравнение с 31-во миналата година, 28-мо през 2006 г. и 22-ро през 2005 г.

Средните наемни цени на търговските площи към юни 2008 г. на бул. „Витоша“ са 1200 евро на кв. м на година, непроменени от миналата година.

В проучването са включени и варненският булевард „Княз Борис 1“ с годишен наем от 960 евро на кв. м, както и „Александровска“ в Бургас и „Александър Батенберг“ в Пловдив с нива съответно от 900 и 780 евро на кв. м на година.

На базата на индикаторите от последните месеци, от компанията очакват както икономиката на България, така и пазарът на имоти да останат стабилни.

Като цяло настроението на пазара в България остава позитивно, въпреки че наемите за най-скъпите търговски локации останаха статични за първата половина на годината, пише в доклада. Редица международни търговски марки имат планове за навлизане на пазара, въпреки че тази активност е възпрепятствана от ограниченото предлагане на модерни площи в градските части. През следващата година инвентарът от търговски площи в търговските центрове се очаква да се увеличи тройно.

Наскоро от компанията съобщиха, че 5% от международните търговски вериги планират да разширят бизнеса си у нас през следващите пет години.

На първо място като най-скъпа търговска улица в света и тази година е 5-то авеню в Ню Йорк с наеми от 12 612 евро на кв. м за година. Тя е следвана от Козуей Бей в Хонконг и Шанз-Елизе в Париж с годишни наеми съответно от 12 161 и 7 732 евро на кв. м.

Чили е страната с най-евтини наеми на търговските локации в центъра на Сантяго, където цените са от порядъка на 92 евро на кв. м за година.

Сред страните от региона най-високо се нарежда Гърция с атинския булевард Ерму, който е на 11-то място в света с наеми от 3600 евро на кв. м на година. На 14-то място е Русия с „Тверская“. Чехия, Турция и Румъния са съответно на 20-то, 24-то и 26-то място.

Най-скъпите градове в Европа по отношение търговски локации са Париж, Милано и Рим.

Както и скорошно проучване на Jones Lang LaSalle показва, Истанбул е градът, в който наемите на най-скъпите площи на търговските улици са отчели най-висок ръст.

За цяла Централна и Източна Европа наемите регистрират ръст от 26,6%. Национални и международни търговски марки продължават своята експанзия към най-скъпите локации в региона, за да установят своята марка, което е довело до логично повишение на наемите, пише в доклада. Румъния също е сред страните с висок ръст – 29,9%, благодарение на изключително високото търсене, съпроводено от ограничено предлагане на качествени площи.

Въпреки забавянето в икономиката в Западна Европа, през първите шест месеца на годината не се е забелязал значителен спад в наемната активност, макар и търговците да са станали по-избирателни и внимателни.

Очаква се много наематели да използват по-трудните пазарни условия, за да договорят по-изгодни условия с наемодателите. Наемателите са станали по-малко склонни да плащат високи наеми, освен за изключителни обекти като качество и локация, пише в доклада.

Въпреки че разликата в икономическото представяне между Източна и Западна Европа се задълбочава, на повечето пазари е регистрирана положителна тенденция на ръст в наемите, като наемният пазар е останал сравнително стабилен дори и в страни, които са отчели рязък икономически спад.

В Италия и Германия например темповете на ръст в наемите са се ускорили, като ръстът в двете страни е бил съответно 11,1% и 6,7% - най-високият в Западна Европа.

Въпреки че ръстът на много пазари се е забавил, дисбалансът между търсене и предлагане на площи на търговските улици е продължил да тласка наемите в посока нагоре, казват от Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още