IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Galaxy S5 се продава на много места, но не в Южна Корея

Местно министерство забрани временно на двата водещи оператора да продават смартфона

14:25 | 11.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Над 150 човека се наредиха на опашка пред Samsung Experience Store, да са сред първите притежатели на новия Galaxy S5. <em>Снимка: Samsung</em></p>

Над 150 човека се наредиха на опашка пред Samsung Experience Store, да са сред първите притежатели на новия Galaxy S5. Снимка: Samsung

Когато днес Samsung Electronics стартира глобалните продажби на своя нов флагман при смартфоните Galaxy S5, компанията ще трябва да се справи с изненадващо препятствие на родния си пазар.

SK Telecom и KT Corp, двата най-големи мобилни оператора в Южна Корея, се борят с временното блокиране на продажбите на мобилния телефон. SK Telecom има право да продава новия флагман едва около един месец след старта на продажбите в чужбина, a KT - 16 дни след официалното пускане.

„Вината“ за забраната на продажбите е на орган, който е известен като „Министерството на бъдещето“ в Южна Корея и който бе отделен от бившото южнокорейско Министерство на науката през миналата година. То нареди спирането на продажбите на смартфона през март, за да накаже мобилните оператори за това, че в битката за клиенти са субсидирали твърде много телефони, пише The Wall Street Journal. 

„За съжаление положението е такова“, казва само ведомството в съобщение. 

Решението предизвика истински медиен скандал, смая южнокорейските мобилни оператори и причини силно главоболие на Samsung. Компанията, която е най-големият в света производител на смартфони, наистина продава по-голямата част от своите телефони в чужбина, но щеше да спечели от безпроблемния старт на продажбите в родната си страна.

Въпреки надигналия се вой министерството остава без нова реакция. „Ще бъде опасно и неудобно, но за съжаление... това е положението", казва Ким Джо-Хан, ръководител на Департамента по телекомуникации в министерството.

Официално Министерството на науката, информационните и комуникационните технологии и планирането на бъдещето (както официално се нарича органът) следва да насърчава "творческата икономика" в страната, която в миналото се бе съсредоточила преди всичко в производството и тежката промишленост. Министерството финансира старт-ъп компании, модернизира мрежови връзки и подкрепя изследванията на Samsung в областта на ултралеки материали за портативни високотехнологични устройства.

Освен това министерството воюва срещу всичко, което според него пречи на конкуренцията, и не се притеснява дори от най-голямото и влиятелно бизнес лоби в Южна Корея. 

През януари министерството обяви, че ще забрани на производителите и доставчиците на телефони да инсталират предварително на мобилни устройства ненужен и изяждащ паметта софтуер, известен също като Bloatware. Заради новите директиви Samsung трябваше да ограничи значително броя на предварително инсталираните и неизтриваеми приложения на своите устройства.

Новите правила влязоха в сила точно на време, за да засегнат и новия Galaxy S 5. Затова и телефонът съдържа 13 предварително настроени от Samsung приложения по-малко в сравнение с предишните модели, казва говорител на компанията.

Най-голямото вълнение обаче предизвика именно спирането на продажбите. Забраната за мобилните оператори се прилага за 45 дни в периода между 13 март и 19 май. Сега само един местен доставчик може да продава най-новия смартфон без никакви ограничения.

За да компенсира забраната за продажби по време на първия месец след стартирането на Galaxy S5, SK Telecom предлага от около две седмици преди официалния старт в края на март телефони от първия пакет доставки на Samsung в 3000 магазина на мобилния оператор в Южна Корея.

KT, вторият по големина мобилен оператор в страната, не закъсня с реакцията, въпреки че той по онова време официално той не би трябвало още да предлага новите смартфони. Въпреки това компанията се възползва от някои вратички в нормативните актове и започна да продава S5, но само на избрани клиенти. „KT е бил принуден от действията на SK Telecom да започне предварителни продажби“, казва говорителка на оператора.

Двете компании засега не са публикували данни за своите предварителни продажби. Samsung изрази изненадата си от подхода на доставчиците на мобилни телефони. „Изразихме нашето съжаление за това решение и работим, за да проучи всички факти", казва говорител на Samsung.

Междувременно Samsung Galaxy S5 вече е и на българския пазар. Официалният старт на продажбите у нас бе даден точно в 11 часа и 11 минути в Samsung Experience Store в столичния търговски център The Mall. Над 150 нетърпеливи фенове чакаха на синия килим пред магазина, за да се сдобият първи с телефона, минути след пускането му в продажба.

Освен Galaxy S5 днес стартират продажбите и на Gear Fit, a в края на месеца – на Gear 2 и Gear Neo. Специален гост на събитието бе изявената сноубордистка Александра Жекова, която получи първия Galaxy S5 и Gear Fit като специален подарък от Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung за България, за своите високи спортни постижения.

Първите 150 купувачи на новия смартфон в София получават и възможността да спечелят един от 100 смартфона Galaxy S4 Zoom. 

Още за Samsung вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
"инистерството на науката, информационните и комуникационните технологии и планирането на бъдещето"NO COMMENT както се казва. Повече приляга на Северна Корея ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още