IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енерго-Про Варна се готви да стане гарант на задължения до 350 млн. евро

Ходът ще е в полза на едноличния собственик Energo Pro a.s. Чехия, като според анализатори мярката има връзка с преговорите за покупка на бизнеса на CEZ у нас

10:12 | 28.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дъщерната компания на чешкото дружество Energo Pro a.s. вероятно се готви да придобие бизнеса на друга чешка енергийна компания - CEZ, в България или поне част от него. 

Енерго-Про Варна ЕАД свиква Общо събрание на облигационерите на 12 октомври 2017 г., за да иска разрешение от облигационерите да стане гарант на задължения до 350 млн. евро в полза на едноличния собственик Energo Pro a.s. Чехия, показва обявление чрез БФБ-София.

В края на 2016 г. Енерго-Про Варна ЕАД издаде частно емитирани облигации на стойност 130 млн. евро. Книжата се търгуват на пода на Българска фондова борса – София АД, като падежът им е на 8 ноември 2023 г. (7-годишни), а годишната лихва - 3,5%. Това превърна чешкото дружество с активи в България в най-големия емитент с частно пласиране на подобни книжа на вътрешния пазар. 

Основният инвеститор при първичното предлагане беше Черноморската банка за търговия, която записа облигации за сумата от 40 млн. евро. Интерес към емисията тогава проявиха и големи институционални инвеститори – банки, пенсионни фондове и управляващи дружества, като половината са от Централна и Източна Европа, а общият им брой е 23. Сред тях има и австрийски инвеститори. 

Energo Pro е сочено за сериозен кандидат-купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, като в момента притежава електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Според анализатори в темата за ЧЕЗ Разпределение България АД в коментари на Investor.bg тази точка в дневния ред на облигационерите е свързана именно с кандидатурата за купуване на бизнеса на ЧЕЗ у нас.

В последните дни има и друго развитие около темата. Но първо - малко предистория. През юни 2017 г. акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД достигнаха максималната цена за последните години от 267 лв. за брой, което представлява ръст с над 100% спрямо 125 лв./акция преди година. Книжата бяха насърчени от информациите за продажбата на дружеството.

През последните дни последва успокояване покрай новините, че кандидат-купувачите не са дали задоволителни за CEZ оферти.

Така на 19 септември 2017 г. цената на акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД беше паднала до 230 лв. за брой. Но в следващите дни последваха изкупувания и на 27 септември отново бе достигната максималната цена от 267 лв. за акция. Покупките в 4-те дни с изкупувания са за над 110 хил. лв. 

Спекулации сочат, че има подадени поне четири оферти за покупката на активите на CEZ Group у нас. От дружеството не уточняват подробности около предложенията и условията в тях, но потвърждават, че преговорите, които се водят от централата в Прага, продължават.

Според Комисията за енергийно и водно регулиране сделка между CEZ и Energo Pro би трябвало да бъде анализирана от Европейската комисия. На запитване на Investor.bg от Енерго Про нито потвърдиха, нито отхвърлиха новината, че наддават за ЧЕЗ България. 

Анализатори на Patria Finance оценяват балансовата стойност на българските активи на CEZ на около 7,5 млрд. крони (290 млн. евро), като компанията може да генерира оперативна печалба (EBITDA) от приблизително 1,3 млрд. евро годишно. Според оценките на Patria чехите са инвестирали около 13 млрд. крони (500 млн. евро) в българските операции.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен", за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 г. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи. ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 г. CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още