IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист препоръчва Китай да заложи на по-гъвкава цел за растежа

По-широк диапазон на растежа ще даде повече пространство за реформи

18:21 | 02.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на Китай трябва да заложи по-гъвкава цел за икономическия растеж през тази година, за да даде повече пространство за усилията за осъществяване на реформи. Това коментира Хуан Ипин, член на комисията по паричната политика на китайската централна банка, пред агенция Xinhua, предава Ройтерс.

Икономиката на Китай се разшири с 6,7% през третото тримесечие на годината спрямо година по-рано и изглежда, че прогнозата на правителството за 6,5 – 7% ръст през 2016 г. ще се реализира заради по-високите държавни разходи и бума в сектора на имотите и кредитирането, отбелязва агенцията.

Все пак нарастващата задлъжнялост и опасенията за балон на пазара на имоти възобновиха дебата за това дали Китай не трябва да толерира по-бавен растеж през 2017 г., за да се осигури повече пространство за болезнените реформи, насочени към намаляване на свръхкапацитета в индустриалния сектор и задлъжнялостта.

Според Хуан Ипин целевият диапазон на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай трябва да бъде 6-7% за тази година.

„Цел от 6,5% е средна скорост“, коментира икономистът. „Докато заетостта е стабилна, малко по-широк целеви диапазон в краткосрочен план ще намали необходимостта от усилия за насърчаване на растежа и ще даде на политиците повече пространство за маневри с реформите“, коментира той.

Целевият растеж за тази година ще определи и паричната политика на правителството, каза още Хуан.

Според него мащабно разхлабване на паричната политика е малко вероятно, а и възможността за затягане може да се изключи заради опасенията за инфлацията, отслабването на юана и по-високите лихви в САЩ.

Икономистът коментира, че в краткосрочен план юанът ще остане под натиск на фона на ръста на лихвите в САЩ. До голяма степен обаче обменният курс на китайската валута „в голяма степен ще се влияе от очакванията на инвеститорите за икономическия растеж на Китай", смята още той.

С диверсификацията на инвестиционните портфейли изтичането на капитали от Китай ще продължи „само за определен период от време“, коментира още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Ако г-н Хуан Ипин чете внимателно този форум щеше да знае, че днес Китай е със сгрешено управление на китайска парична система. Ако не се допускаше тази фатална държавна грешка (грешно управление на китайска парична система) Китай нямаше да има сегашни дългове.При запазване на сгрешено управление на китайска парична система в Китай се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.Някои разчитат Китайската централна банка да спаси Китай от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в обхвата на нейна компетентност.За спасение на Китай от катастрофална разруха е необходимо подобрено управление на китайска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още