Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Една от най-редките древни монети се предлага на търг за половин милион долара

Сребърният денар "Мартенски иди" е единствената римска монета, сечена в чест на убийство

Една от най-редките древни монети се предлага на търг за половин милион долара

Снимки: Heritage Auctions

Сребърен римски денар "Мартенски иди", сечен по повод убийството на Юлий Цезар, се предлага на търг. Смятан е за една от най-редките древни монети в света. Известни са само около 60 подобни денара, които са в музеи и частни колекции, съобщи Artdaily.

Върху аверса (лицевата страна) на монетата е изобразен портрет на Брут, а на реверса (на задната страна) е надписът EID MAR, обозначаващ Мартенските иди - датата, когато е убит Юлий Цезар (15 март 44 г. пр. Хр.). Според представители на "Херитидж", които организират търга, "Мартенските иди" е единствената римска монета, сечена в чест на убийство.

Повечето известни "Мартенски иди" са от сребро, но има и две от злато, едната от които преди около година бе изложена в Британския музей.

"Херитидж" оценява сребърната римска монета "Мартенски иди" на над 500 хил. долара. Ако денарът бъде продаден за тази сума, цената ще е рекордна.

Монетата е част от нумизматична колекция на частен американски холдинг. На търга се предлага цялата сбирка, в която освен "Мартенските иди" има две редки монети с лика на Клеопатра, а също няколко от времето на Юлий Цезар. Търгът ще се състои на 7 септември в Калифорния.

(БТА)

Още по темата: Новини монета

Последни новини

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 години

Още от Новини
Саудитска Арабия планира инвестиции за 2,7 млрд. долара в развлекателния сектор