IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК очаква балансиране на петролния пазар към първото тримесечие на 2018 г.

През първата половина на годината споразумението за ограничаване на добивите е изпълнено на 98%, отчита организацията

19:03 | 24.07.17 г. 1
<p>
	Мониторинговият комитет на ОПЕК+ заседава днес в Санкт Петербург. Следващото министерско заседание е предвидено да е през септември.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мониторинговият комитет на ОПЕК+ заседава днес в Санкт Петербург. Следващото министерско заседание е предвидено да е през септември. Снимка: Ройтерс

Държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите ѝ във формат ОПЕК+, които участват в споразумението за намаляване на добива на петрол, очакват пазарът на суровината да се балансира към първото тримесечие на 2018 г.

В зависимост от постигането на тази цел ще бъде решено дали сделката ще бъде удължена, коментира кувейтският министър на петрола Есам ал Марзук, цитиран от ТАСС.

Мониторинговият комитет на ОПЕК+ заседава днес в Санкт Петербург за първи път, откакто бе решено споразумението да бъде удължено до края на март 2018 г. Комитетът на министерско равнище се събира веднъж на два месеца, за да контролира изпълнението на споразумението. В него участват петима министри - трима от ОПЕК и двама от страни извън организацията, предава БТА.

Марзук уточни след днешната среща, че следващото министерско заседание ще бъде през септември, а на техническо равнище - на 21 август.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия - най-големия производител в картела, Халед ал Фалих заяви на пресконференция след заседанието, че страната му ще подкрепи продължаване на споразумението след март 2018 г. Той добави, че Саудитска Арабия планира през август да ограничи износа си на черно злато до 6,6 млн. барела дневно. Добивът в страната в продължение на шест месеца е бил под 10 млн. барела дневно.

По думите му страните от ОПЕК и редица държави, който не влизат в картела, през първото полугодие са изпълнили на 98 процента договореностите за намаляване на производството.

Цените на петрола спаднаха през последните седмици на фона на притесненията за засилващия се петролен добив в САЩ, които не участват в споразумението. Някои държави също така не са достатъчно дисциплинирани, за да наложат изцяло ограниченията, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки високата степен на изпълнение на договореностите, настояваме всички страни да изпълняват на 100 процента ангажимента си, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след края на заседанието. Той добави, че е отворен за по-строг мониторинг на прилагането на споразумението и евентуалното му удължаване.

Според оценки на Международната агенция за енергията, оповестени по-рано този месец, спазването на доброволно поетите ограничения от членките на картела се е понижило до 78 процента спрямо 95 процента предходния месец.

Освен заради американския добив цените са под натиск и от повишеното производство в страните членки на ОПЕК Либия и Нигерия, които са освободени от договореното намаляване на добива поради политическата нестабилност .

Генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо уточни, че щом Нигерия достигне равнище на добива от 1,8 млн. барела дневно, тя няма да надхвърля това количество до края на действието на споразумението, допълва ТАСС.

В края на 2016 г. ОПЕК и 11 независими страни износители, сред които и Русия, сключиха споразумение за намаляване на добивите на петрол. Според договореностите участниците в споразумението трябваше да понижат добива си през първите 6 месеца на 2017 г. с 1,8 млн. барела дневно спрямо равнището му от октомври 2016 г.

На срещата на ОПЕК във Виена през май тази година споразумението бе удължено с още 9 месеца до април 2018 г.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак коментира пред телевизия Россия 24, че пълното изпълнение на споразумението ще позволи от пазара да бъдат изтеглени допълнително около 200 хил. барела на ден.

В телевизионното си интервю той каза още, че според министерството му има потенциал за поскъпване на петрола, но засега ведомството запазва прогнозата си за достигане на цена от 50-60 долара за барел през втората половина на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Заглавие от 2015 - "ОПЕК очаква стабилизиране на цените на петрола през 2016 г."Не се научиха, че това какво им се иска и реалността, са две различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още