IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Краткосрочно златото ще се търгува между 1200 и 1300 долара

Тактически хората би трябвало да купуват на нива около 1 200 долара и да продават на ниво 1 300 долара, коментират от звеното за управление на активи в банката

17:28 | 05.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото вероятно ще се търгува в граници между 1 200 и 1 300 долара за тройунция в краткосрочен план, тъй като благородният метал следва реалните лихвени проценти в САЩ. Това прогнозира звеното за управление на активи в швейцарската банка UBS, съобщава Bloomberg.

“Не казваме, че имаме бичи нагласи, но не казваме, че имаме и мечи нагласи”, казва Уейн Гордън, изпълнителен директор с ресор суровини и форекс. „Казваме, че тактически хората би трябвало да купуват на нива около 1 200 долара и да продават на ниво 1 300 долара и това е защото смятаме, че реалните лихви се движат и в двете посоки. Така че ускорението на инфлацията ще се движи с съответствие с ръст в номиналните лихви“, допълва той.

Златото поскъпна с около 9% през първото тримесечие, подкрепено от опасенията за управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп и от геополитическите рискове. Оттогава цените падат и отчетоха през юни първия си месечен спад тази година. 

В понеделник ценният метал пък записа най-големия си еднодневен спад от ноември насам на фона на поскъпващи акции и повишаващи се доходности по държавните облигации. След това обаче дойде новината за поредния ракетен опит в Северна Корея, което доведе до поскъпване при златото.

Към 16:55 часа българско време златото се търгува без съществено изменение на ниво 1 219,57 долара за тройунция.

„Ако безработицата в САЩ продължава да се понижава и ако Фед продължи по план с лихвените повишения без значение каква е инфлацията, това би било негативно за златото в краткосрочен план“, коментира Гордън. „Все пак силното търсене тази година и по-слабият добив, както и поевтинелият долар са положителни фактори за цените. Ако цените на акциите започнат да спадат, инвеститорите също може да се върнат към златото“, допълва той.

По думите му златото може да бъде и един вид застраховка, ако пазарът на труда в САЩ не покаже допълнителни подобрения и ако инфлацията не се ускори. В такъв случай Фед може да направи пауза в процеса по затягане на паричната политика.

„Цената на златото вероятно ще се движи между 1 150 долара и 1 350 долара за тройунция през второто полугодие в зависимост от това, как се представят глобалните фондови пазари и дали Тръмп ще приложи програмата си и ще подсили долара“, казва Робин Цуи от State Street Global Advisors в Хонконг.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Radina Koleva
преди 6 години
Благодаря за забележката, всъщност става дума за второто полугодие в последния абзац. Коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 6 години
Само ще добавя, че вече сме в 3-то тримесечие, а не второ.Иначе тези посочени краткосрочни тенденции за жълтото са очаквани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още