IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия ще намали още основната лихва според икономисти

Политиката на централната банка цели да подпомогне възстановяването на икономиката

12:12 | 12.04.17 г.
<p>
	Управителят на централната банка на Бразилия Илан Голдфайн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка на Бразилия Илан Голдфайн. Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се централната банка на Бразилия да облекчи паричната политика, възползвайки се от забавящата се инфлация, за да подпомогне възстановяването на икономиката от най-дълбоката рецесия в историята на страната, предава Investing, като се позовава на информация на Ройтерс.

Общо 46 икономисти, анкетирани от Ройтерс, изразяват мнение, че банката ще намали основната си лихва със 100 базисни пункта до 11,25%, като така лихвеният процент ще достигне до най-ниско ниво от три години насам.

Централната банка на Бразилия е под натиск от икономисти и политици за още по-смело понижаване на лихвите. Говорители на банката обясняват, че целта е да умерено намаляване на лихвения процент, тъй като вече са налице две съкращения от по 75 базисни пункта.

„Понижаването на инфлацията на фона на скромните очаквания и ниска икономическа активност отваря вратата за политика на засилени парични улеснения“, коментират икономисти от Banco Itaú.

Други експерти смятат, че банката ще намали лихвите още два пъти с по 100 базисни пункта в опит да се пребори с ниския кредитен рейтинг и увеличаващата се безработица.

Възстановяването на икономиката причинява големи главоболия на президента на Бразилия Мишел Темер. БВП на страната се сви с почти 8% за две години, докато инфлацията падна до 4,5% - в средата на целевия диапазон на централната банка, след като през 2015 г. ръстът на потребителските цени беше с двуцифрен процент.

Темер ще се опита да възвърне доверието в кабинета си, като намали целта за инфлацията през 2019 г., тъй като прогнозите са тя да не се покачва.

По-ниската инфлация позволява на управителя на бразилската централна банка Илан Голдфайн да отдаде вниманието си на растежа на икономиката. Банката намали лихвите на всяка от последните си четири срещи. Икономисти прогнозират, че основната лихва ще падне до 8,5 % до края на годината.

Следващите понижения обаче ще зависят от приемането на реформите на президента, особено намерението му за цялостно преразглеждане на пенсионната система, което среща съпротива в Конгреса.

„Смятаме, че реформата в пенсионната система ще окаже ключово влияние върху хода на паричната политика. Забавяне на реформата и провал на въвеждането й ще има негативен ефект върху бразилския реал, което пък ще повиши инфлацията“, коментират икономисти от TD Securities.

Очаква се БВП на Бразилия да отбележи слаб ръст от 0,4%. Прогнозите са по-обнадеждаващи за 2018 г., когато очакванията са икономическият ръст да се ускори до 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още