IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нова борсова буря заради омикрон варианта на коронавируса?

Инфлационната стратегия не трябва да се изоставя, а да се съчетае с очакванията за повишение на лихвите, пише Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг"

18:38 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Омикрон, новият вариант на COVID-19, се появи точно по времето, когато централните банкери започнаха да говорят за инфлацията като извинение за повишаване на лихвите. Те, разбира се, са прави да се притесняват за дългосрочния характер на инфлацията, но не и да са изненадани от нея.

Глобалната икономика расте благодарение на стимулите и при това търсене в почти всички сектори е нормално да има поскъпване на стоките и услугите. Омикрон вариантът промени пазарната среда, но все още предимно в настроенията на инвеститорите, а не в реалната икономика. Това също ще се промени и ще има отражение върху инфлацията и намеренията на централните банкери да повишават прибързано лихвите, пише главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в блога на компанията.

Колкото и да звучи странно, омикрон вариантът се очертава като най-добрата новина за 2022 г., смята той.

Колко опасен е омикрон?

Специалистите засега се въздържат от точно определяне на мащабите на настоящата вълна. Коментарите се групират около лекото изкарване на заразените в Южна Африка и на първите случаи в Европа. Вариантът се открива все по-често сред хора, които не са пътували, и се разпространява локално. Най-новите оценки са за удвояване на случаите на всеки два дни, което означава, че още преди Коледа ще има десетки хиляди нови случаи на ден в страни като Великобритания, Германия или Франция.

Много хора ще бъдат изложени на вируса, като повечето няма дори да разберат, че го пренасят. По този начин ще се постигне много бързо „стаден“ имунитет и в рамките на следващите два месеца пандемията ще започне да затихва много бързо. Високият дял на ваксинирани в развитите страни ще означава доста по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с Делта варианта.

Какви са икономическите ефекти?

Тук навлизаме в още повече спекулации за евентуалното отражение върху развитите икономики, защото нито е ясно как точно ще се развива пандемията, нито каква ще е политиката на държавните органи при налагане на стриктни мерки. Но добре развитото тестване ще доведе до откриване на заразени дори и сред хора, които нямат симптоми. Тогава може да бъдат възприети прекомерно големи превантивни мерки, но дори и без тях ще има много силно отражение върху работната сила.

Например в рамките на два месеца значителна част от работещите може да се окажат в карантина и така БВП да отчете спад през декември, януари и евентуално през февруари. Дори е възможно някоя от големите икономики да изпадне в рецесия, защото ще има две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Не очаквам тази рецесия да се окаже много силна, ако няма пълно затваряне, посочва Цветослав Цачев. Причината е, че дистанционната работа ще позволи на много от хората в карантина да продължат да работят. Освен това пикът на новата вълна ще съвпада с празниците и няма да повлияе толкова на работния процес.

Мини рецесията обаче ще се усети и като потребление, и като равнище на производството. Т.е., ще се отрази и на инфлацията. Петролът вече направи осезаема корекция при появата на омикрон, като новини за разпространение на заразата вероятно ще притеснят трейдърите.

Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още