IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Ганев: Ексклузивният договор с посредника пази интересите на продавача

Всички имаме интерес средата да е чиста, коментира основателят и управляващ директор на агенцията за имоти Форос и зам.-председател на УС на НСНИ

08:15 | 04.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добромир Ганев. <em>Снимка: архив, Investor.bg</em></p>

Добромир Ганев. Снимка: архив, Investor.bg

Правили сме социологически проучвания, които показват, че в един момент не повече от 2-3% от гражданите пряко се интересуват от покупко-продажба на имоти. Посредническата услуга в сектора няма ежедневен, месечен или дори годишен характер. Тя е еднократна или максимум двукратна в живота на 90% от хората. Невъзможно е един купувач или продавач да има достатъчна или дори някаква информация за добрите практики на пазара на имоти, като никога преди това не се е сблъсквал и с лошите практики и нищо не знае за тях. Затова ние, като браншова организация, заедно с вас медиите трябва да информираме постоянно гражданите за необходимостта от използване на квалифицирани професионалисти при придобиването или продажбата на имоти . Общите усилия са много важни. Всички имаме интерес средата да бъде чиста.

НСНИ планираше преди време да осъществи маркетингово проучване, за да изследва нагласите на потребителите на посредническите услуги. Реализира ли се този проект и ако да – какви са резултатите?

Идеята все още стои, но не е реализирана по финансови причини. Ще се опитаме през тази година – вече работим в тази посока. Ще използваме и възможностите на оперативните програми да финансираме едно такова проучване. В последните няколко години НСНИ реализира много проекти и в голяма степен спомогна за по-добрата информираност и прозрачност в сектора.

Държавна регулация или саморегулация на бранша– какви са предимствата и недостатъците и на двете?

Има най-различни становища. Много пъти сме коментирали, моето лично мнение дори се променя през годините и трудно може да се отговори еднозначно. Струва ми се, че нашите ширини, нашата действителност по-скоро предполага държавна регулация и по-скоро държавата трябва да делегира права на камара или някакъв браншови орган, който да спазва изискванията на специален закон. Саморегулацията мисля, че би била много трудна.

А какъв е делът на „сивия сектор“? В един момент НАП действително се опитваше да прави някакви такива оценки...

Не мога да кажа точно, но е достатъчно голям. В нашия бизнес има лица, не фирми, а лица, които упражняват дейност абсолютно неправомерно, без да бъдат обезпокоявани, включително и в държавните и общински институции има такива лица. Всички го усещаме на гърба си, включително и с въвеждането на най-различни лоши практики.

А какви са наблюденията Ви за състоянието на пазара в началото на годината?

Първото тримесечие на 2015 г. за последните пет години е абсолютен рекордьор. Има 30% ръст за цялата страна спрямо предходната година, не само за София, а за цялата страна. Считам обаче, че този ръст няма да се запази. Все още има остатъчен ефект от 2014 г., заради изплащането на депозитите от КТБ.

Трябва да кажем и друго обаче – има логична причина да има ръст на сделките в жилищния сектор. Тя е свързана с отличните условия по ипотечното кредитиране, с цените, които в последните години са стабилни и на ниско ниво в сравнение с онази петилетка от 2003 до 2008 г. Oсвен това новите проекти са по-качествени от строителството отпреди пет - десет - петнадесет години. Очакванията ми за пазара са позитивни. Очкваме ръст от 2-5 процента на годишна база, както на обема сделки, така и на цените, но само в големите градове. Основна движеща сила в жилищния сектор, за съжаление е миграцията, но и в моменти на финансова и политическа нестабилност всеки търси убежище за парите си. Един от добрите варианти е именно покупката на имот.

Исторически, в дългосрочен план (15-20-30 години) имотите показват винаги ръст, който надвишава натрупаната за периода инфлация. Само в последните 10 години ръстът достига 50-60%, като се направи кумулативна калкулация, а това е добра дългосрочна инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ганев, много добре си ги накъдрил. А минавало ли ти е през ума, че практиките могат да задобреят, ако самите брокери и агенции вземат да ги спазват и да се отнасят коректно? Голяма част от т.нар. агенции са всъщност пълен смех. 1) Събират база с обяви, като често никога и не са виждали собственика. Обявил си човека имота и агенцията Х го обявява също и ето вече сме в играта 2) Голяма част от брокерите са някакви мизерници на %. Значи работи в агенцията, ама не получава заплата. Ако нещо продаде, нещо взема 3) Какво се получава и какво се декларира като комисионни, господ знае и стари баби 4) Когато аз, като купувач се обадя в агенцията, ми искате комисионна нали? Е да, ама аз като купувач нямам никакви отношения с вас, вас ви е наел продавачът, да му продавате имота и си искайте парите от него, а не да скубете и от двамата видиш ли. 5) Ексклузивитет ама.. вие правите ли нещо да продадете имота, или го слагате в нета и чакате дедо Боже да даде печени врабчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още