IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Ганев: Ексклузивният договор с посредника пази интересите на продавача

Всички имаме интерес средата да е чиста, коментира основателят и управляващ директор на агенцията за имоти Форос и зам.-председател на УС на НСНИ

08:15 | 04.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добромир Ганев. <em>Снимка: архив, Investor.bg</em></p>

Добромир Ганев. Снимка: архив, Investor.bg

Кои са най-разпространените други лоши практики?

Накърняване интереса на собствениците с обявяване на по-ниски цени от договорените, ако изобщо са договорени. Друга практика, свързана с тази – няма писмени договори. Дори самите собственици предпочитат да не подписват договори и в същото време да обявяват имота в десетки агенции. Това все пак е разбиране на собствениците и е тяхно право, но това означава и липса на контрол и понякога води до накърняване правото на собственост.

Компании, които знаят, че потенциалните клиенти не избират брокер, а оферта, изопачават обявената от собственика стойност на имота. Тъй като този имот се предлага от 20,30,50 компании, най-ниската предложена цена излиза най-отгоре – така работят и сайтовете. Знаейки това и искайки да привлекат първоначалните обаждания на клиентите, някои от тези компании обявяват цена, която не е договорена със собственика. Така се дава възможност за манипулация, за натиск върху собственика. Ето как един неправилен ход на собственика води до прилагането лоша практика в ущърб на същия. На практика собствениците сами не пазят своя интерес или не са достатъчно добре информирани как да го запазят.

По-скоро моите впечатления са, че е от недоверие...

И това недоверие е свързано с действията на компаниите... Следващата лоша практика – пример как нещо позитивно и добро за всички, каквото е ексклузивният договор, се превърна в нарицателно за лоша практика. Ексклузивният договор е нещо много ефективно и отговорността на страната, която ще го изпълнява – агенцията, е много по-сериозна. Лошата практика е, че когато стартира практиката с ексклузивите, на самите потребители не им беше обяснявано какво подписват в договорите. Тези договори бяха подписвани със срок до крайна продажба на имотите, а срещу потребителите, които не го знаеха и си продадоха сами имотите, бяха заведени дела. В крайна сметка това не е етично, макар, че клиентите, подписали такъв договор, е трябвало да се запознаят внимателно какво подписват.

НСНИ има идея да започне кампания със средства от еврофондове по проект в тази посока – да обясним предимствата на ексклузивитета, да обясним защо не трябва да се избира обява или цена, а да се избира доверено лице. Както избираме лекар, зъболекар, дори нотариус, така да избираме и брокер, защото става въпрос за услуга, която ползваме веднъж в живота. Единият вариант е да се доверим на някого, за когото имаме референции, за някого, когото лично познаваме и сме се сблъсквали с работата му, или компания, с която сме работили, или дори служител в компания. Изборът ни не може и не трябва да бъде по оферта. Изберете брокер, не оферта. Брокерът ще открие вашия имот. Ние познаваме нелоялните колеги, лошите практики и ще предпазим всеки наш клиент. Това в последствие се използва недобросъвестно.

Какво би могло да се направи по отношение на сайтовете за обяви за имоти?

Сайтовете не могат да контролират рекламата, нямат това право и не носят такава отговорност, въпреки че imoti.net се опитва да го прави по някакъв начин и това вероятно вреди и на неговите интереси. Заедно със сайтовете ми се струва, че можем да обединим усилия, както и заинтересованите други страни – държавата в лицето на КЗП, КЗК, НАП, потребителите, нотариуси, компании за управление на имоти и др, за да работим по изчистването на лошите практики и разясняване на предимствата на ексклузивните договори.

Когато една посредническа компания продава един имот, тя може да работи с всички други компании, собственикът има контрол върху нея, процесът става по-ефективен. Обявите ще намалеят, защото няма да се дублират, но пък ние ще плащаме като агенции с по-голяма охота и няма да намаляваме рекламата си за имоти, за които нямаме договори.

Говоря с колеги и все по-често се прилага практиката да не се обявяват вече толкова имоти, а да се обявяват само имотите, за които имаме минимум писмен договор, дори да не е ексклузивен. Затова ми се струва, че една масова кампания с максимално много информация за потребителите за предимствата на ексклузивния договор би била ефективна за всички страни.

Най-големият, според потребителите, недостатък на този договор е, че „връзва ръцете“ на собственика с една компания, т.е. имате по-малко възможности за откриване на потенциални клиенти. Това не е така, защото посредникът няма конфликт да работи с други свои колеги. Другото притеснение на собствениците е, че ако след подписване на договор агенцията не се справя, той не може да продава имота си с други брокерски фирми. Този проблем обаче може да бъде елиминиран, като договорът се подписва за определен срок, а не до продажбата на имота. Освен това, ако една агенция има правата, собственика трябва да очаква от екипа й много повече задължения и отговорности към него и имота. Това работи на пазари с повече история. И при нас ще заработи.

Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ганев, много добре си ги накъдрил. А минавало ли ти е през ума, че практиките могат да задобреят, ако самите брокери и агенции вземат да ги спазват и да се отнасят коректно? Голяма част от т.нар. агенции са всъщност пълен смех. 1) Събират база с обяви, като често никога и не са виждали собственика. Обявил си човека имота и агенцията Х го обявява също и ето вече сме в играта 2) Голяма част от брокерите са някакви мизерници на %. Значи работи в агенцията, ама не получава заплата. Ако нещо продаде, нещо взема 3) Какво се получава и какво се декларира като комисионни, господ знае и стари баби 4) Когато аз, като купувач се обадя в агенцията, ми искате комисионна нали? Е да, ама аз като купувач нямам никакви отношения с вас, вас ви е наел продавачът, да му продавате имота и си искайте парите от него, а не да скубете и от двамата видиш ли. 5) Ексклузивитет ама.. вие правите ли нещо да продадете имота, или го слагате в нета и чакате дедо Боже да даде печени врабчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още