IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над $100 млрд. ще струва програмата за освобождаване от токсични активи в САЩ

Американското правителство тепърва ще си връща около 255 млрд. долара от средствата по непопулярната сред обществеността програма

11:32 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над $100 млрд. ще струва програмата за освобождаване от токсични активи в САЩ

Изключително непопулярната програма на американското правителство за освобождаване от токсичните активи във финансовата система на страната ще изтече тази неделя, пише MarketWatch. 

Според оценки на финансовото министерство на САЩ провеждането й може да струва на данъкоплатците около 105 млрд. долара. Сумата е значително по-голяма в сравнение с прогнозите на Белия дом, който обяви през тази седмица, че очаква програмата да коства на държавата по-малко от 50 млрд. долара.

Програмата за освобождаване от проблемни активи (TARP) стартира през октомври 2008, когато фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers порази финансовите пазари и накара правителството на САЩ да задели 700 млрд. долара за изкупуването на т. нар. токсични активи.

Дебатите за това дали програмата е била ефективна и колко са платили данъкоплатците за спасяване на банковата система в страната остават все така разгорещени и в навечерието на нейното прекратяване.

Средствата по TARP първоначално бяха използвани за капиталови инжекции в малки и големи финансови институции, изпитващи затруднения главно заради мащабните си инвестиции в ипотечни ценни книжа.

Впоследствие нейният обхват се разшири и включи мерки за подпомагането на затруднените получатели на ипотечни заеми и за модифициране на ипотеки с цел избягване принудителното отнемане на имоти.

Изтичането на програмата означава, че министерството на финансите в САЩ няма да може да създава в нейните рамки нови мерки в помощ на собствениците на имоти или да ползва парите на данъкоплатците за предоставяне на капиталови инжекции в банките.

Въпреки че програмата изтича след два дни правителството на САЩ тепърва ще си възвръща около 225 млрд. долара от фонда TARP. От тях 50 млрд. долара са предназначени за модифициране на проблемни ипотечни заеми, но все още не са изразходвани. Около 67 млрд. долара по програмата за подпомагане на автомобилната индустрия също не са върнати, както и 55 млрд. долара по програмата за подкрепа на банките.

Застрахователната компания AIG, която бе спасена от правителството в края 2008 г., все още разполага със 70 млрд. долара, които й бяха предоставени по програмата TARP. Вчера щатското правителство и AIG постигнаха споразумение за начина, по който застрахователната компания ще върне взетия от държавата спасителен заем в размер на 182,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още