IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия може да криминализира самонастаняването в чужди имоти

В момента правата на нарушителите често са повече от тези на собствениците, които преминават през дълъг и мъчителен процес на законово отстраняване, коментират специалисти

12:23 | 22.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Англия може да криминализира самонастаняването в чужди имоти

Британското правителство обеща, че през 2012 г. ще вземе мерки да направи самонастаняването в чужди имоти в Англия и Уелс престъпно деяние, пишат британските медии.

Феноменът (на англ. squatting) досега бе третиран като социален и културен проблем, който години наред създаваше множество главоболия на собствениците на жилищни имоти.

Поддръжниците твърдяха обаче, че той предлага решение за пустеещите имоти, за които самонастанилите се грижат.

Общата нагласа в обществото обаче беше негативна, въпреки че самонастаняването днес е обичайно явление в много области във Великобритания.

Вчера местните власти публикуваха съвети към собствениците на жилища за това как да предпазят своите имоти. Те целят да обяснят по-подробно какви са правата на собствениците, преди да бъдат взети и законови мерки за криминализиране на процеса.

В момента по закон самонастаняването представлява само „гражданско нарушение“, което означава, че полицията е безсилна да изгони нарушителите, след като веднъж са се настанили в даден имот, пише PropertyWeek.

Според сегашното законодателство ако нарушителите бъдат изгонени със съдебна заповед от дадено жилище, те не подлежат на други наказания. Междувременно законовият собственик трябва да плаща хиляди лири за съдебни разходи и за ремонт на имота, пише специализираното британско издание Contact Law.

От изданието обясняват, че в момента в страната е престъпление да се влезе в чужд имот освен ако той не е обезопасен. За собствениците или за полицията обаче често е трудно да докажат или да установят, че той е бил обезопасен.

Нарушителите са все по-добре информирани и организирани като много представители на средната класа и добре образовани хора избират да живеят безплатно в чужд имот като начин на живот, пише изданието.

В интернет има множество ръководства как да се забави процеса на официално отстраняване, така че те да могат да останат в имота за по-дълго време.

Ако собственикът се опита насилствено да отстрани нарушителите без съдебно решение, само по себе си това може да представлява престъпление, тъй като във Великобритания е противозаконно собственик или наемодател да опита да си възвърне имота, докато той е обитаван от друг.

Лицата, които се настаняват без позволението на собственика, не подлежат на наказание, ако при влизането си в имота не нанесат никакви щети. Ако бъдат установен щети като счупен прозорец например, това може да бъде повод за тяхното арестуване.

Тази практика е вече наказуема със затвор в Шотландия.

Наскоро британският Telegraph цитира жилищния министър Грант Шапс, който коментира, че правителството разбира гнева, породен от правата на нарушителите, които често надхвърлят тези на собствениците и че властта е напълно наясно за мизерията и стреса, който всичко това може да причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
Не, но съм сигурен, че ако изгониш самонастанили се джипсита в България, UK ще са начело в хора на защитниците на човешките права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Ето че и в една Великобритания, дето я сочим за пример, собствеността не е добре защитена.Горе-долу такова е и положението в България, отстраняването се прави по Чл.310 и следващи от ГПК по т.нар Бързо производство. Друг въпрос колко е бързо това. След съд.решение се отива при съдебен изпълнител и той да изгони настанилия се или не искащ да напусне имота.Познайте какви са главоболията на собственик, който има имот на другия край на страната и го посещава веднъж годишно.А така хубаво можеш да се настаниш в имот на чужденец (в Банско, Сл.бряг и другаде) че оне 3 години няма и да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Доколкото разбирам ти смяташ за изконно правото на всеки да се настани в апартамента или къщата ти и да не можеш да го изгониш от там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
И защо така бе велики демократи и човеколюбци ??? Или ви е грижа за правата само на тези живеещи в останалите държави ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още