IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 6 млн. американци между 25 и 34 години живеят с родителите си

Студентски заеми за 1 трлн. долара пречат на младите купувачи на жилища в САЩ

16:57 | 16.02.12 г.
Близо 6 млн. американци между 25 и 34 години живеят с родителите си

 

Размерът на неизплатените студентски кредити в САЩ наближава 1 трлн. долара и е още една причина рекордно ниските лихви да не помагат особено за съживяване на жилищния пазар, пише Bloomberg.

По-строгите критерии за отпускане на заеми, въведени в началото на рецесията, тежат особено силно на по-младите купувачи на първи дом, сочи изследване на Федералния резерв. Тези домакинства обикновено са млади, често имат сравнително нови кредитни профили, по-ниски от средните кредитни рейтинги и по-малко икономически ресурси за осигуряване на голяма първоначална вноска, се казва в документа.

Изследването разкрива, че за периода 2009-2011 г. едва 9% от хората на възраст между 29 и 34 години са получили ипотека за първи път в сравнение със 17% 10 години по-рано.

За първи път миналата година неизплатените дългове за образование са надхвърлили размера на задълженията по кредитни карти, твърди Марк Катрновиц, който поддържа уеб сайта за студентски заеми FinAid.org.

Средният размер на кредитите на завършилите колеж е над 25 000 долара на човек, което силно намалява шансовете им да се класират за ипотеки, дори и да имат работа.

Хората на възраст между 25 и 34 години са били 27% от всички купувачи на жилища през 2011 г., което е най-ниският дял за последните 10 години, сочат дани на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

В същото време на купувачите на първи дом се падат 37% от всички покупки, което пък е най-ниският размер от 2006 г. насам, когато цените на жилищата достигнаха върха си, а бумът на пазара започна да се пропуква.

"Студентите, които завършват колеж, са натоварени с повече дългове от традиционните в миналото, а на всичкото отгоре излизат в една икономика, която е в по-лошо състояние в сравнение с предишни периоди на възстановяване", посочва Рик Паласиос, старши анализатор в John Burns Real Estate Consulting LLC в Ървин, Калифорния.

"Тези неща са натрупват и не са в помощ на възстановяването на жилищния пазар в момента", допълва той.

Паласиос, който през декември публикува изследване за студентските заеми и жилищния пазар, твърди, че купувачите на първи дом са ключов фактор за възстановяването на жилищния сектор, защото те позволяват на хората, които вече имат собствено жилище, да го сменят за по-голямо и по-скъпо.

По данни на S&P-Case Shiller от пика си през 2006 г. цените на жилищата в САЩ са се понижили с 33%, а повечето експерти очакват още по-големи спадове.

През миналата година хората на възраст между 25 и 34 години са били 52% от купувачите на първо жилище, което е близко до средната стойност за 2005 г., според данни на компанията Realtors. И все пак, близо 6 млн. американци от тази група са живеели с родителите си през 2011 г. в сравнение с 4,7 млн., когато започна рецесията през 2007 г.

За много от тези млади хора купуването на жилище не е приоритет. Мари Кастийл, която е завършила право в Университета в Синсинати през май и има дълг от 120 000 долара, твърди, че не би теглила кредит от 100 000 долара, за да притежава собствен дом. "Не мисля, че това би било финансово обосновано", допълва тя.

И все пак, щом младите американци, борещи се със заеми и висока безработица, най-накрая започнат да излизат на повърхността, те би трябвало да поемат главна роля във възстановяването на жилищния пазар, убеден е Паласиос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още