IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките строителни компании в Китай се борят за оцеляване

Тази година настъпва падежът на изключително много заеми за строителни компании, някои от които няма как да бъдат изплатени

13:20 | 05.07.12 г.
Малките строителни компании в Китай се борят за оцеляване

По-малките строителни фирми в Китай са изправени пред нарастващи финансови затруднения след двегодишен период на затягане на кредитирането като част от опитите на правителството да се справи със спекулантите на пазара и да увеличи достъпността на жилищата, пише Wall Street Journal.

По данни на Standard & Poor's Rating Services над 80 000 строителни компании в Китай се борят за оцеляване, тъй като през тази година изтича падежът на голяма вълна от заеми за имоти. Съществува реален риск тези фирми или да фалират, оставяйки зад гърба си полузавършени сгради в момент на вече забавящ се икономически растеж, или да започнат да предлагат недостроените жилища с големи отстъпки, което би довело до ценова война.

Особено остър е проблемът на фирмите, разчитащи за финансиране на тръстови компании - вид дружества за управление на пари, които вече са основният източник на законно ново кредитиране за имотния сектор в Китай.

От брокера на ценни книжа China International Capital Corp. са изчислили, че през тази година настъпва падежът на заеми от тръстове за около 223 млрд. юана (35 млрд. долара), като повече от половината са с падеж между юли и септември. Догодина пък е падежът на кредити за още около 282 млрд. юана. Общо това представлява почти 75% от всички неизплатени заеми от тръстове за имотния сектор към края на 2011 г.

Тръстовите компании изискват от строителите да осигуряват големи допълнителни гаранции, които понякога достигат до три пъти над реалната стойност на кредита. Те освен това настояват фирмите да изплащат заемите си в срок и не са склонни да преструктурират кредити.

През последните месеци някои от китайските строители с по-добър достъп до банкови кредити и пазарите на облигации се завърнаха на пазара на земя, за да попълнят изтънелите си запаси и да се възползват от цените, които са доста под пика от 2010 г. В ситуация на по-слаби продажби на имоти обаче много от тях нямат достатъчно доходи, за да изплащат изтичащите си заеми от тръстове, и търсят възможности за финансиране от други места.

Те се насочват към група новосформирани фондове за инвестиции в имоти, както и към корпорации за управление на активи, известни още като "лоши банки", създадени преди повече от 10 години с цел продажба на проблемните кредити на китайските банки.

Тези "лоши банки" - China Cinda Asset Management Co., China Huarong Asset Management Corp., China Orient Asset Management Corp. и China Great Wall Asset Management Corp., бяха учредени в началото на века, но докато подобни институции в чужбина се закриват след продажбата на наличните "лоши кредити", в Китай те се развиха и се превърнаха в едни от най-големите и диверсифицирани финансови институции в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още