IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високата сигурност привлича инвеститорите в офис площи в Лондон

Въпреки ниската възвращаемост, инвеститорите гледат на бизнес имотите в Лондон като на убежище от кризата в еврозоната

09:27 | 24.08.12 г.
По-високата сигурност привлича инвеститорите в офис площи в Лондон

Глобалната финансова и политическа криза предизвика необикновена ситуация на офис пазара в Лондон: инвеститорското търсене на сгради продължава да нараства, въпреки че евентуалните доходи от имотите намаляват, пише Wall Street Journal.

Това разминаване се дължи основно на международните инвеститори, които търсят начини да се спасят от нестабилната еврозона и разтърсвания от безредици Близък Изток. Те гледат на бизнес имотите в Лондон като на убежище, коментират експерти от имотния бранш.

От началото на тази година собствениците си са сменили офис имоти за около 8,2 млрд. паунда, сочат данни на консултантите от BNP Paribas Real Estate.  Според тях инвестициите в офиси в Лондон за цялата 2011 г. са били на стойност 10,7 млрд. паунда.

По изчисления на банката над 70% от купувачите са чужденци, като най-много са  институционалните инвеститори от Азия и Близкия изток, наред с богати физически лица от Латинска Америка и Канада.

На фона на задълбочаващата се криза в еврозоната Лондон изглежда устойчив пазар. В същото време не се очаква доходите от инвестициите да започнат да нарастват в близко бъдеще.

Наемите на първокласните офиси в центъра на британската столица през второто тримесечие останаха без промяна спрямо първите три месеца на годината на равнище от средно 591 паунда/кв.м, а офисите в скъпия Уест Енд също не помръднаха, запазвайки стойности от 995 паунда/кв.м.

Новонаетите площи за тримесечието се увеличиха с 6% до 223 000. кв. м, но остават под средните за последните 10 години 269 000 кв. м.

В същото време свободните за наемане площи в центъра на Лондон са се увеличили с 4% до 1,6 млн. кв. м. По данни на CBRE в момента във финансовия център на британската столица има 13 празни сгради с близо 10 000 кв. м площи спрямо 11 подобни имота през първото тримесечие.

Експертите прогнозират, че запасите ще се увеличат още. Фирмите за имоти планират да пуснат на пазара 176 000 кв. м нови площи през 2013 г. и 241 000 кв. м през 2014 г., а само за едва малка част от тези площи има предварително подписани договори за наем.

Въпреки мрачните изгледи за наемите, цените, на които се продават сградите, са почти на нивата си отпреди рецесията. По данни на BNP Paribas цените на офис сградите са намалели с 43% от пика си през 2007 г. до 2009 г. Оттогава обаче те са нараснали с 40%.

Според BNP Paribas доходността от офисите, придобити в Ситито неотдавна, е около 5%, а в Уест Енд - около 4%. Тази доходност е малко по-висока от пиковите равнища на пазара преди финансовия срив, но е по-ниска в сравнение с август 2009 г., когато тя бе средно 6,5% за Ситито и 5,75% за Уест Енд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още