IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как офшорките подхранват имотния бум в Лондон?

Вратички в законодателството позволяват заобикаляне на някои данъци и правила

12:05 | 28.11.12 г. 1
Как офшорките подхранват имотния бум в Лондон?

Великобритания все повече се превръща в рай за имотните спекуланти благодарение на "вратички" в данъчното законодателство и дискретност, предлагана от офшорни зони като Британските Вирджински острови, която прикрива редица сделки с имоти, пише Guardian.

В свое разследване британският вестник разкрива как и защо богаташи тайно изкупуват Острова.

Някои купувачи живеят в чужбина, а други се подвизават в самата Великобритания, откъдето градят империите си с помощта на изкуствени структури.

Само през 2011 г. в освободени от данъци покупки на къщи, апартаменти и офиси във Великобритания са налети офшорни средства на стойност 7 млрд. паунда. Повечето от тях са в центъра на Лондон.

Тези офшорни купувачи са една от основните причини за резкия скок на цените на имотите в столицата в сравнение с останалата част на страната. От март 2009 г. насам цените на имотите в центъра на Лондон са се покачили с 49% - пет пъти повече, отколкото в останалата част на Острова.

Разследването на Guardian показва, че повечето офшорни транзакции се извършват с помощта на юридически лица, регистрирани на Британските Вирджински острови, като на тях се падат 3,8 млрд. паунда от общата сума. По-малки по обем средства идват от подобни лица, регистрирани на Джърси и остров Ман.

Банковите кредити, отпускани на офшорни фирми, са основната причина за голяма част от историческия имотен бунт. Тези заеми бяха отпускани от кредитори, които по-късно се наложи да бъдат спасявани от държавата.

Към края на 2009 г. британските банки са имали неизплатени кредити към офшорни фирми на Британските Вирджински острови и свързани с тях лица на стойност 14,1 млрд. паунда, сочат данни на британското финансово министерство.

Правителството позволява на купувачите на имоти да крият самоличността си в официалния Поземлен регистър. Всяка година все повече жилища се регистрират в него като притежание на анонимни офшорни собственици.

От 1999 г. насам са регистрирани 94 670 офшорни фирми с единствената цел да притежават имоти на Острова. Купувачите плащат такси от по 800-1000 паунда на офшорни агенции в замяна на привилегията имената им да не се оповестяват публично.

Има три основни "вратички" в данъчното законодателство, които в момента подхранват бума при покупката на имоти от офшорки:

Няма данък върху печалбата от продажбата на имоти - офшорните фирми, стига да са контролирани и управлявани извън Великобритания, не плащат данък върху приходите от имотни спекулации, за разлика от жителите на Острова.

Няма данък наследство - хората, живеещи в чужбина, както и тези, които живеят във Великобритания само временно, могат законно да не плащат данък върху наследството, като си купят къща на името на офшорно юридическо лице. В този случай имотът се смята за необлагаема собственост на чужда фирма, а не за британски актив.

Няма държавна такса - всеки, независимо дали е британец или чужденец, може законно да избегне 5% държавен налог, който се дължи от следващия купувач, като държи къщата си в офшорна компания. При продажбата се прехвърлят акциите на фирмата, а не къщата. Фирмата трябва да бъде управлявана в офшорна зона, което спестява и данъка от 0,5% върху прехвърлянето на акции във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Много интересно четиво, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още