IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко българският фондов пазар е свързан с регионалните?

Фондовите пазари в региона са слабо свързани на база средно-дневни изменения, показва проучване на Investor.bg

11:35 | 03.06.08 г.
Доколко българският фондов пазар е свързан с регионалните?

От срива на борсата през януари насам все по-често се говори за движението на международните пазари като един от факторите за флуктуациите на фондовия пазар у нас. Използва се изразът „корелация с чуждите пазари“, когато се обясняват резките движения в една или в друга посока на родните индекси.

Преди да се опитаме да отговорим на въпроса доколко българският фондов пазар е свързан с регионалните, е нужно първо да се дефинира думата „корелация“, която е понятие от теорията на вероятностите и статистиката.

Корелацията представлява статистическа техника, която показва дали и колко силно (до каква степен) две случайни променливи са свързани. Корелацията между два актива най-често се измерва чрез корелационния коефициент на Пиърсън, който предполага линейна връзка между две променливи.

Корелационният коефициент варира между -1 и +1, като двете крайности “говорят” съответно за перфектна отрицателна и перфектна положителна корелация. Колкото стойността на коефициента е по-близка до +1 или -1, толкова по-силна е връзката между двете променливи. При стойност от -1, когато едната променлива расте, другата намалява в същата степен и обратно.

Ако двете променливи са независими една от друга, то корелацията (корелационния коефициент) е 0 или близка до нулата.

Обратното обаче не важи – тоест, ако корелацията между два актива е 0, то това не означава задължително, че те са независими един спрямо друг, тъй като, както споменахме, корелационният коефициент „засича“ линейната връзка между две променливи. Тоест възможно е, въпреки че корелацията им е нула или близо до нулата, двете променливи (активи) да са взаимносвързани, но нелинейно.

Вероятно такъв е и случаят с нашия фондов пазар в лицето на SOFIX, въпреки че както е видно от Графика 1, доходността му се движи в синхрон с доходността на изследваните индекси за обхванатия период, то същевременно корелациите на SOFIX с посочените в Таблица 1 регионални индекси са ниски. Корелационните коефициенти варират от -0,06 до 0,3.
 

Таблица 1


 
Crobex MBI-10 BET Dow Jones STOXX EU Enlarged TMI MSCI Eastern Europe SOFIX
Crobex (Хърватска) 1 0,22 0,39 0,43 0,42 0,21
MBI-10 (Македония)
 
1 0,01 0,04 0,06 -0,06
BET (Румъния)
 

 
1 0,54 0,48 0,30
Dow Jones STOXX EU Enlarged TMI
 

 

 
1 0,84 0,22
MSCI Eastern Europe
 

 

 

 
1 0,18
SOFIX (България)
 

 

 

 

 
1

Корелациите са изчислени с дневни данни за логаритмичните доходности на посочените индекси за периода 1 юни 2007-1 юни 2008 г., като са игнорирани почивните дни на съответните пазари.

Индексите са относително съпоставими, тъй като обхващат "сини чипове" на съответните пазари (региони) и претеглят компаниите от тяхната структура на базата на free float пазарната капитализация (с изключение на македонският MBI-10).

Графика 1

Ниската степен на статистическа корелираност между посочените индекси „говори“ за слаба дневна интегрираност на пазарите в региона – средно-дневно за изследвания период индексите не се движат в синхрон, дневните покачвания/спадания на даден индекс в общя случай не са съпроводени с аналогични изменения при останалите в подбраната група.

Слабата интегрираност на дневна база на нашия пазар с останалите посочени вероятно означава, че българските портфейлни инвестиции в региона (доколкото ги има) представляват малка част от общите, както и обратното – регионалните инвеститори нямат осезателно присъствие на БФБ-София.

Така, най-вероятно взаимната свързаност между регионалните пазари се проявява индиректно, чрез общи, външни за посочените пазари инвеститори. Например западен фонд, диверсифициращ риска, чрез инвестиции на Балкански пазари решава да активизира покупките като това става не в един ден, а в по-дълъг период (поради ниската ликвидност).

Следователно с голяма доза вероятност няма да сгрешим, ако кажем, че вчера преобладаващо червеният цвят на БФБ, не е резултат от едно или друго движение на пазарите в региона, а се дължи на други фактори. Ако разширим инвестиционния хоризонт – например на 3, 6 или 12 месеца, то тогава би могла да се търси причинно-следствена връзка.

През май, по време на среща на "Клуб Investor.bg", стана ясно, че през 2007 г. спрямо 2006 г. корелацията на българския пазар с регионалните е нараснала почти двойно. В края на миналата година изчисления на Investor.bg показаха, че от върха на SOFIX през октомври 2007 г. до края на същата година (51 борсови сесии), корелациите между българските акции също са се увеличили двойно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още