IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са на най-ниското си ниво от 3,5 години

Дефицитът по текущата сметка на страната се е свил през третото тримесечие, докато изходящата производствена инфлация се е ускорила през ноември

18:09 | 15.12.11 г.
Молбите за помощи при безработица в САЩ са на най-ниското си ниво от 3,5 години

Броят на американците, подали нови молби за помощи за безработни, се е понижил до най-ниското си ниво в последните 3 години и половина през миналата седмица, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Новите молби за помощи намаляха с 19 000 до сезонно изгладените 366 000, като по-малко те са били чак през май 2008 г. Очакванията на анализаторите бяха за ръст до 390 000. Данните за предходната седмица обаче бяха коригирани до 385 000 от първоначално обявените 381 000.

Изненадващият спад доближава молбите до нивото от 350 000, което според експерти показва стабилизиране на пазара на труда. То предоставя и ново доказателство за нарастващия импулс в темпото на икономическата активност и е в рязък контраст с положението в Европа, където дълговата криза вече тласка някои икономики към рецесия.

Подобряващата се ситуация на американския пазар на труда се подчертава и от спада в средния показател за новите молби за помощи за последните 4 седмици, който се е понижил до най-ниското си ниво от средата на юли 2008 г.

Броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни обаче е нараснал с 4 000 до 3,6 млн. души през работната седмица, приключила на 3 декември.

През ноември безработицата в САЩ достигна 30-месечно дъно от 8,6%.

От друго съобщение на министерството става ясно, че изходящата производствена инфлация през ноември леко е надхвърлила очакванията, като без цените на хранителните стоки и енергоносителите на годишна база тя се е ускорила с най-бързото темпо от последните 2 години и половина.

Сезонно изгладеният индекс на изходящите производствени цени е нараснал с 0,3%, компенсирайки аналогичното понижение през октомври. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,2%.

Като се изключат волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, изходящата производствена инфлация се е ускорила с минималните 0,1% през ноември, след като остана без промяна през октомври, докато предварителните прогнози бяха за разширяване с 0,3%.

За 12-те месеца до ноември обаче основната изходяща производствена инфлация се е ускорила с най-бързото темпо от юни 2009 г. до 2,9%, след като през предходния месец достигна 2,8%.

Междувременно от съобщение на американското министерство на търговията, цитирано от MarketWatch, стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на САЩ през третото тримесечие се е свил до 110,3 млрд. долара, или 2,9% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо ревизираните в посока на повишение 124,7 млрд. долара, или 3,3% от БВП, през второто тримесечие.

От министерството посочиха, че над половината от понижението се дължи на свития дефицит при стоките. Спадът в нетните едностранни трансфери и увеличението в излишъка при услугите и доходите също е допринесло за добрия резултат, посочват от правителството.

Първоначалните данни за дефицита за второто тримесечие бяха за 118 млрд. долара, а разликата с настоящата корекция се дължи основно на ръста в нетните финансови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още