IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японската икономика е коригиран нагоре

Слабото потребление, което представлява около 60% от общата икономика, продължава да тежи на растежа

09:23 | 08.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<div class="left" style="box-sizing: border-box; float: left; margin-right: 30.0994px; width: 606.847px;">
	<div class="story" dir="auto" style="box-sizing: border-box; text-align: start; line-height: 1.6em; margin-bottom: 0px;">
		Работници в индустриална зона Кейхин в Кавазаки. <em>Снимка: Ройтерс</em></div>
</div>
Работници в индустриална зона Кейхин в Кавазаки. Снимка: Ройтерс

Японската икономика се разраства за четири последователни тримесечия, което е най-дългият период на ръст от повече от три години. Нарастването е скромно и е най-вече благодарение на износа, докато частното потребление остава слабо.

Очаква се спадът в стойността на йената след избора на Доналд Тръмп да подкрепи корпоративните печалби. Икономистите обаче са скептични, че компаниите ще предадат печалбата си на своите служители чрез значително повишаване на заплатите, коментира Bloomberg.

През четвъртото тримесечие японската икономика нараства с по-бърз темп от досегашните оценки. Спрямо същото тримесечие на предишната година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 1,2%, обяви статистическата агенция. Предишната оценка беше за ръст от 1%.

На тримесечна база БВП отчита ръст от 0,3 на сто, докато предварителните данни показваха увеличение от 0,2 на сто. Икономистите очакваха нарастване с 0,4 на сто.

Въпреки това с оглед на последните инвестиционни данни от страна на Министерството на финансите икономисти очакваха преразглеждане до 1,6%. Бизнес инвестициите се увеличават с 2% вместо с предварително прогнозираните 0,9 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още