IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify и Tencent придобиват миноритарни дялове една в друга

Шведската музикална услуга Spotify оперира в 61 страни, но засега не и в Китай

17:19 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите Spotify и Tencent са постигнали сделка да придобият миноритарни дялове една в друга. Сделката е част от усилията на най-голямата услуга за музикален стрийминг в света за сключването на нови партньорства преди първичното публично предлагане (IPO), планирано за следващата година, коментира Financial Times.

Компаниите ще купят нови акции една в друга в кеш, което ще даде на шведската Spotify миноритарен дял в китайската Tencent, а Tencent и Tencent Music – дъщерното дружество за музикален стрийминг – ще поемат дялове в Spotify.

Шведската музикална услуга Spotify оперира в 61 страни, но засега не и в Китай. Компанията вижда сделката като начин да стъпи в страната, докато увеличава финансите си преди IPO-то в началото на следващата година, коментират запознати източници.

Основателят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек заяви, че сделката „ще позволи и на двете компании да спечелят от световния растеж на музикален стрийминг“.

С над 140 млн. потребители, включително 60 млн. платени, Spotify е най-голямата услуга за музикален стрийминг в света. Компанията наскоро бе оценена на около 16 млрд. долара, макар че анализаторите заявиха, че оценката ще надвиши 20 млрд. долара при първичното предлагане, тъй като бързият ръст на потребителите и продължаващото възстановяване на музикалния бизнес подобряват перспективите пред компанията.

Spotify иска да се листне на New York Stock Exchange в началото на следващата година. Tencent Music миналата година бе оценена на 6 млрд. долара и също се твърди, че ще стане публична следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още