IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите чипове на Apple не са добра новина за Microsoft

Бизнесът с Windows може да загуби позиции заради възхода на Mac

15:28 | 13.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Новите лаптопи на Apple, които бяха обявени миналия понеделник и които включват от собствените чипове на компанията, могат да се превърнат в ново предизвикателство пред доходоносния бизнес на Microsoft с Windows, пише Джордън Новет в анализ за CNBC.

Откакто в края на 2020 г. Apple започна да продава компютри Mac със собствени процесори M1, компютърният бизнес на компанията набира инерция. По-рано миналата седмица Apple обяви M2, които ще дебютират в новите MacBook Air и 13-инчовия MacBook Pro.

Новият чип ще включва 25% повече транзистори от M1.

Анализаторът на Gartner Микако Китагава твърди, че Apple може да продължи да увеличава пазарния си дял благодарение на новата си архитектура. През 2021 г. Apple държеше 7,9% от световните продажби на персонални компютри по операционна система, докато Windows контролираше цели 81,8%, сочат данни на Gartner. Компанията очаква делът на Apple да достигне 10,7% до 2026 г., а този на Windows да се свие до 80,5%.

Бизнесът на Apple с Mac беше съживен от новите устройства със собствените чипове на компанията, които заместиха процесорите на Intel. Първи беше MacBook Air, който се появи на пазара миналата година, последван от обновени модели на iMac, Mac mini и MacBook Pro, плюс нов модел за по-сериозни потребители, наречен Mac Studio.

По-новите устройства на Apple имат по-дълъг живот на батерията от тези с процесори на Intel, както и много по-голяма мощност на процесора.

Продажбите се увеличиха. Бизнесът на Apple с Mac нарасна с 23% през фискалната 2021 г. до над 35 млрд. долара приходи. През тримесечието до края на март приходите от продажби на Mac нараснаха с над 14% - по-бърз темп на растеж от всяка друга хардуерна категория на Apple.

През април главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук каза на анализаторите, че „невероятната реакция на клиентите към нашите компютри Mac, захранвани от M1, помогна за увеличаване на приходите с 15% на годишна база въпреки ограниченията в доставките“.

По-новите устройства на Apple имат както по-дълъг живот на батерията от по-старите, базирани на Intel, така и по-мощни процесори.

А това не са добри новини за Microsoft.

По-голямата част от приходите на Windows на Microsoft идват от лицензите, които компанията продава на Dell, HP, Lenovo и други производители на устройства. Това носи 7,5% от общите приходи на Microsoft и близо 11% от брутната ѝ печалба, написаха миналата седмица анализатори на Morgan Stanley, начело с Кийт Уайс.

Докато Microsoft губи пазарен дял, „голяма част от ценовия контрол на пазара се губи“, казва Брад Брукс, който е главен изпълнителен директор на стартъпа за киберсигурност Censys и бивш корпоративен вицепрезидент на потребителския бизнес с Windows.

Повечето приходи от лицензи за Windows от производители на устройства идват от търговски клиенти. Брукс твърди, че Apple постига напредък сред потребителите, а от деветте си години в Microsoft е научил, че има положителна връзка между ползването от потребителите и това, което се случва на работното място.

„След като започнат да използват различен набор от продукти в домашна среда, те са по-склонни да приемат тази среда и в професионалните си настройки“, посочва Брукс.

Той твърди, че от 2017 г. основният му компютър е Mac, но казва, че би искал машина с M2 в бъдеще. Всичките му 150 служители в компанията използват Mac като основни компютри, допълва той.

Компаниите се насочват бавно към компютрите на Apple с М1 заради опасения, че ключовите приложения няма да бъдат съвместими. Но Adobe, Microsoft и други разработчици постепенно приключиха със старите версии на софтуера си, казва Китагава, който сега очаква корпоративното насочване към хардуера на Apple да нарасне.

Патрих Мурхед, главен изпълнителен директор на Moor Insights and Strategy, коментира, че персоналните компютри с Windows в крайна сметка могат да имат живот на батерията и производителност, които да съответстват на най-новите модели Mac на Apple.

Компанията на Тим Кук обаче има други лостове, които може да използва, тъй като може да предложи по-евтини компютри. Мурхед предвижда появата на MacBook SE, който потенциално да струва 800 до 900 долара в сравнение с началната цена от 1199 долара на предстоящия MacBook Air, разполагащ с M2. Ходът би бил сходен с това, което Apple направи с iPhone SE – бюджетен модел телефон, на който липсват някои от най-новите функции.

„MacBook SE на много по-ниска цена би бил много разрушителен за Windows“, твърди Мурхед.

Microsoft не е отговорила на запитването за коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
"По-голямата част от приходите на Windows на Microsoft идват от лицензите, които компанията продава на Dell, HP, Lenovo и други производители на устройства.", тия "анализатори" трябва да се сетят, че светът не е САЩ, хиляди компании, купуват лаптопи/настолни на едро от посочените компании, просто заради факта, че ако имаш проблем, имат такива условия, че могат веднага да ти го заменят с друг. Епъл също е ограничен откъм ОС. Голяма част от софтуера просто се прави за уиндоус и повечето компании, не искат да поддържат изцяло друга ОС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още