IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 10% до 1 млрд. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас за полугодието

Според фармацевти ръстът не е заради края на кризата, а е движен от неудовлетвореността от здравеопазването

13:42 | 11.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
С 10% до 1 млрд. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас за полугодието

През първото полугодие на тази година пазарът на лекарства у нас бележи ръст от 10% на годишна база и е на стойност близо 1 млрд. лв. Това стана ясно на семинар в събота „Фармацевтичен пазар и лекарствена политика в България 2009-2011 г.“, организиран в Созопол от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

По данни на асоциацията, цитирани от БТА, увеличена е употребата на медикаменти, предписвани с рецепта. Разходите за лекарства у нас растат, защото голям брой пациенти не се лекуват или се лекуват неадекватно, смятат от фармацевтичните компании.

Най-потърпевш от икономическата криза е пазарът на хранителните добавки, а именно употребата на хранителни добавки е сигурен индикатор за край на кризата, посочиха експертите.

В България се наблюдава голяма неудовлетвореност от здравеопазването и това е дългосрочен фактор, смятат от асоциацията. Поради тази причина се наблюдава ръст на продажбите на лекарствени продукти.

Основни фактори, повлияли на развитието на фармацевтичния пазар, са новите попълнения в позитивния лекарствен списък и увеличените права за подписване на определени терапии от общопрактикуващите лекари.

Негативните фактори, според представителите на фармацевтичния бранш, са намаленото търгово финансиране от Министерството на здравеопазването по наредба 34, липсата на свободни финансови средства в част от участниците на пазара (дистрибутори, аптеки, НЗОК), намален ограничен обществен ресурс за здравеопазване и липса на средства вследствие на кризата.

Най-голям дял на продажби осъществява аптечният пазар. Две са основните причини за това. Едната е, че част от аптеките се закриват, а другата, че НЗОК не плаща част от стойността на лекарствата и пациентите се налага да си ги купуват.

По данни на Министерството на здравеопазването 4300 аптеки имат лиценз, от тях активно действащи са 2200.

България е с най-ниска цена на лекарствата в Европа - 72% от средноевропейската цена, но с най-високо ДДС - 20%, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Деян Денев. Той отбеляза, че ние сме единствената държава в ЕС, в която пациентите плащат повече от половината от цената за лекарства.

Годишно НЗОК отделя едва 42 лева за домашното лечение на един пациент, при средна стойност за Европа - 193 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още