IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти реагираха скептично на идеята за работна група за цените на храните

Подобна структура трябва да има изцяло независим характер, заявиха експертите на среща със земеделския министър Мирослав Найденов

14:01 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти реагираха скептично на идеята за работна група за цените на храните

Представителите на групата икономисти, с които днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обсъди създаването на работна група за наблюдение на цените на храните към Министерски съвет, са изразили подчертан скептицизъм за ефективността на подобна структура. Това стана ясно след брифинг на участниците в срещата.

Работната група за храните бе създадена с решение на кабинета на 9 март с цел да се наблюдават цените на продуктите по цялата верига производител-преработвател-търговец.

По думите на Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, последиците от създаването на подобен орган като правителствена структура ще са отрицателни, съобщи БТА. Един от ефектите ще е удар върху имиджа на правителството, който според Станчев и сега не е много добър, защото ще се създадат грешни очаквания.

Подобна структура трябва да има изцяло независим характер и да не бъде подчинена на изпълнителната власт, каза още Станчев. Според него тя може да залегне в някакъв обществен закон.

Работата на подобна група би била извършване на анализи на веригите за добавената стойност на различните продукти и различните географски области в България. Това би дало много сериозна информация на всеки какво би могъл да очаква и съответно да не се изпада в паника. Така Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в София обясни ролята на подобен орган.

Според Ганев в момента има резон за покачването на доста цени в България - истински и фундаментален, свързан с вдигането на цените на горивата от половин година насам, както и на зърнените храни. Въведените нови стандарти за част от храните неминуемо също доведоха до повишение на цените, защото по презумпция по-качествените цени са и по-скъпи. Всички тези фактори взети заедно дават достатъчно основание на производителите да се пробват дали едни по-високи цени ще минат, коментира Ганев.

Министър Найденов каза, че идеята на днешната среща е била обмяна на мнения за създаването на експертната група за мониторинг по веригата производител- преработвател-търговец. Той посочи още, че като председател на тази експертна група е останал доволен от идеите на бизнеса.

Депутатът от ГЕРБ Илияна Иванова, участник в срещата, каза, че подобен опит за контрол на храните имало и в други европейски страни. В Словения и Белгия например пенсионерите се включвали на доброволни начала в наблюдението на цените на храните. В Словения всекидневно те са подавали данни за най-ниските цени на пазара, с което е създаден определен натиск и това е спомогнало за избягване на инфлацията при въвеждането на еврото.

В отговор на въпрос министър Найденов каза, че това е един добър опит и той би предложил въвеждането му и у нас. Не виждам нищо лошо в това да ангажираме с нещо и нашите пенсионери, които, както знаем, са доста много, коментира Найденов.

Той уточни още, че за новата структура няма да се отделят допълнително средства, а тя ще се финансира със средства от ведомствения бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още