IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2012 г. ще бъдат обявени защитените местообитания в страната

Тръгна най-големият екологичен проект за определяне на природозащитното състояние на природни зони с ценни растителни и животински видове

13:45 | 14.06.11 г.
До края на 2012 г. ще бъдат обявени защитените местообитания в страната

До края на следващата година ще бъдат издадени заповеди за всичките 231 защитени зони за опазване на местообитанията в страната. В момента има подготвени 80 проекти на заповеди, изработени въз основа на предоставените от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и включени в кадастъра земеделски земи, част от защитените зони. Работи се и по изготвянето на заповеди за обявяване на нови 50 зони през тази година.

Това съобщи Николай Недялков, експерт в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), при представянето на най-големия екологичен проект, финансиран по приоритетна ос 3  „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие” на Оперативната програма „Околна среда”.

Късното обявяване на зоните за опазването на местообитанията (хабитати) не позволи на земеделските стопани, чиито земи попадат в тези територии и са част от екологичната мрежа Натура 2000, да кандидатстват за компенсаторни плащания по мярка 213 от Програмата за развитие на селските райони - "Плащания по Натура 2000".

Закъснението при издаването на заповедите за хабитатите означава, че голяма част от земеделските стопани ще могат да се възползват от компенсаторно плащане чак по време на кампанията за директните плащания на площ през 2012 г.  Земеделците са длъжни междувременно да спазват всички забрани, валидни за защитените територии от европейската екомрежа. В противен случай търпят санкции, като размерът на глобите ще се определя от площта, върху която важат ограниченията.

За момента само стопаните от 102 зони за опазване на птиците могат да се възползват от компенсаторното плащане по тази мярка, тъй като екоминистерството е издало толкова заповеди. Общо защитените зони за птиците обаче са 118, като от ековедомството се надяват до месец – два да бъдат издадени и останалите заповеди.

Проектът

Днес (14 юни 2011 г.) зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева обяви старта на първата фаза проекта „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове”. Стойността му е 25 863 637 лева, като близо 22 милиона от тях са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране.

В продължение на 2 години 120 екипа от експерти ще извършват теренни проучвания и ще определят състоянието на 87 природни местообитания и 119 животински видове, както и проучвания за миграционните трасета на 40 вида птици от мрежата Натура 2000.

Събраната информация ще бъде включена в геобаза данни и ще бъде направена система за постоянно наблюдение на местообитанията. Информацията ще се ползва от държавните институции, местната власт, бизнеса и научната общност, като ще се превърне в основа за разработването и изпълнението на планове за защитени зони. Евдокия Манева обясни, че ще се издават препоръки за възстановяване и опазване на защитени зони в опасност.

Вече има сформиран екип за управлението на проекта, съставен от експерти на МОСВ и външни консултанти. Те са внесли предложенията им за методики за оценка на състоянието на местообитанията.

Реалната работа на терен се очаква да започне в началото на юли 2011 г. Поискана е помощ и от общинските и областните администрации за изпълнение на проекта. Осигурено е и техническото оборудване.

След края на проекта и обобщаването на окончателните резултати е възможно да бъде взето решение за разширяване на мрежата Натура 2000. Евдокия Манева припомни, че тя е разширена с близо 45 хиляди ха в последните 2 години и вече заема над 34% от територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още