IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличиха капитала на Ти Би Ай Банк със 7 млн. лв.

Целта е да бъде поддържан ръста в кредитирането на граждани и малък и среден бизнес

15:57 | 01.03.13 г.
Увеличиха капитала на Ти Би Ай Банк със 7 млн. лв.

Капиталът на Ти Би Ай Банк е увеличен със 7 млн. лв. до 61,4 млн. лв., с цел поддържане на ръста в кредитирането на граждани и да навлезе по-агресивно в сегмента на малкия и среден бизнес. Увеличението на капитала е вписано в Търговския регистър на 28 февруари 2013 г.

Ти Би Ай Банк АД отчита 153% ръст на активите на годишна база до 189 млн. лв. към 31 декември 2012 г. Кредитният потфейл се увеличава с 90% до 129 млн. лв., а собственият капитал с 28% до 33,5 млн. лв.

Приходите от лихви нарастват със 70% на годишна база до 12,3 млн. лв. за 2012 г., докато ръстът при разходите за лихви е с 36% до 4,7 млн. лв. Приходите от такси и комисиони са нагоре със 180% до 1,7 млн. лв.

Административните разходи се увеличават с 203% до 10 млн. лв. за изминалата година. Загубата на банката намалява до 631 хил. лв. за 2012 г., спрямо 4,7 млн. лв. за 2011 г. Тогава са начислени разходи за обезценки за 24,3 млн. лв.

"TBI Bank има за своя дългосрочна цел да се превърне в предпочитан партньор в сегментите „банкиране на дребно” (потребителско и целево финансиране) и „микро, малки  и средни предприятия” в България. Вярваме, че можем да постигнем тази цел,  като предлагаме добро обслужване и внимание към всеки клиент, като създаваме качествени продукти  и разбира се съчетани с бързи услуги.  В  този контекст е съвсем естествено да  вложим финансов ресурс и да увеличим собствения капитал на банката, за да можем да осигурим стабилен ръст на нов портфейл от потребителски кредити и да разширяваме все по-активно бизнеса си в сегмента на малките и средни предприятия", коментира  Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на банката.

Увеличението на капитала е третото поред, което  TBI Bank прави в рамките на една година. През ноември 2012 тя увеличи собствения си капитал с 2 млн. лв., които след разрешение от БНБ бяха внесени от холандския холдинг TBIF Financial Services B.V., собственик на банката. Преди това, още в началото на 2012 г. капиталът на дружеството беше вдигнат с  6 млн.лв.

ТBI Bank е собственост на регистрираното в Холандия дружество ТBIF Financial Services B.V. което оперира на българския пазар от 2001 година и притежава добре познатите на българския потребител Ти Би Ай Кредит, Ти Би Ай Лизинг, Ти Би Ай Рент. През пролетта на 2011 година, холандския холдинг закупи словенската НЛБ Банк, която ребрандирa като Ти Би Ай Банк.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още