IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи на крадени жп елементи да се наказват с лишаване от свобода, предлага МТИТС

Ще бъде засилен контролът на площадките за скрап, където се пласират крадените релси

17:23 | 28.01.14 г.
Купувачи на крадени жп елементи да се наказват с лишаване от свобода, предлага МТИТС

Наказанието за кражба на релси да бъде увеличено до 15 години и в Наказателния кодекс да се предвиди затвор за тези, които купуват крадени елементи от железопътната инфраструктура. Това предложи днес зам.-министърът на транспорта Антон Гинев днес по време на дебат под наслов „Терор на релси", на който бяха дискутирани мерки, за засилване контрола върху посегателствата на жп инфраструктурата, съобщиха от министерството.

По сега действащия наказателен кодекс присъдата е от 2 до 8 години.

Припомняме, че преди по-малко от 2 седмции дерайлира товарен влак с 18 вагона между гарите Яна и Мусачево заради кражба на скрепителни елементи.

Гинев каза още, че транспортното министерство е предложило промени в Наказателния кодекс не само за посегателства върху железопътната инфраструктура и подвижен състав, а и върху всички видове транспорт, включително и автобусния. По думите му с направените предложения се цели прецизиране на текстовете, така че при подобни кражби да бъде отчитана, не само стойността на откраднатото, но и обществената опасност.

Трябва да се засилят мерките за сигурност на площадките, тъй като това деяние би могло да се приеме като терористичен акт, каза още зам.-министърът. 

В отговор на журналистически въпрос Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране потвърди, че е практика и в заложни къщи да се приемат релси. Били описвани като "залог - скаб".  Според него са взети сериозни мерки около това явление.

По думите на Малинов, ако в отпадъците на площадките за скрап, се открие част от релса, то е възможно да се отнеме лицензът на някоя площадка. „През 2012 г. 2300 са площадките за скрап, а през 2013 г. – 900 площадки", уточни той.

"Площадките драстично намаляха, защото изискванията за тях са твърде високи. Материалите от незаконните обекти влизат в незаконните леярни. В България има много незаконни леярни, които действат без разрешение. БАР са подали сигнал за 2 незаконни леярни и за 18 незаконни площадки. Трябва да се облекчи законът за дейността на площадките, за да ги върнем от сивия сектор в белия сектор”, категоричен бе Малинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още