IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

170 млн. лева пести НЕК от новите правила за изкупуване на високоефективен ток

Законодателни промени ще премахнат съмненията, че топлофикациите злоупотребяват при производството на електроенергия през лятото

12:26 | 16.02.16 г.
170 млн. лева пести НЕК от новите правила за изкупуване на високоефективен ток

170 млн. лева ще спести Националната електрическа компания (НЕК) от изкупуването на електроенергията, произведена по високоефективен комбиниран метод, през настоящия регулаторен период. Това изчисли председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на въпрос на Investor.bg.

Изпадналата в тежко финансово състояние държавна компания ще реализира спестявания в две насоки - от една страна, след законовите ограничения се изкупува само доказано високоефективна електроенергия, а от друга - евтиният природен газ намалява и цената на комбинираното производство.

Така разчетите показват, че от законовите ограничения НЕК ще спести около 130 млн. лева, а от по-ниската цена на газа - допълнителни 40 млн. лева до 30 юни 2016 година, когато изтича сегашният регулаторен период.

НЕК може да спести още след решението на регулатора за цената на природния газ от 1 април. Иванов очаква "подобряване" на предложението на "Булгаргаз" с още 1-1,5% спрямо предложеното преди дни намаление на цената на синьото гориво от 20,64 на сто за второто тримесечие. Дали ще има намаление на цената на парното и съответно - на тока от комбинираното производство и в какъв размер обаче ще стане ясно едва в края на март.

В края на миналата седмица Иванов обясни пред парламентарната комисия, която наблюдава дейността на регулатора, че цената на електроенергията няма да бъде преразгледана на 1 април, но всички обстоятелства, сред които и по-ниската цена на таза, ще бъдат взети предвид при решението от новия регулаторен период - тоест от 1 юли 2016 г.

Допълнително се готвят и промени в нормативната база, чиято цел е да се премахнат съмненията около произвежданата по високоефективен комбиниран метод електрическа енергия. В края на миналата седмица беше публикуван проект на наредба, която предвижда сертификатите за високоефективната електроенергия вече да не се издават годишно, а всеки месец. Иван Иванов обясни пред журналисти след днешното обществено обсъждане на текстовете, че промените ще подобрят контрола.

"Това се прави с цел да бъде изкупувана реално произведената електрическа енергия, която съответства на топлинния товар, потребяван през съответния месец", обясни той и допълни, че ще отпаднат съществуващите сега съмнения, че и през летните месеци топлофикациите произвеждат електроенергия, срещу която липсва съответният топлинен товар.

С месечните сертификати вече ще бъдат отчетени различията в производството в различните сезони и ще бъде ограничена изкупуваната високоефективна електроенергия само до реално потребяваната топлоенергия, категоричен беше Иванов.

По време на общественото обсъждане на новите текстове обаче от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) изказаха опасения, че трудно може да се компенсира комбинираното производство през летните месеци. Петър Димитров от ЕСО посочи, че инсталираните съоръжения не кореспондират на товарите и трябва да бъде намерено решение.

Представителите на топлофикационните дружества, които участваха в заседанието, пък поискаха по-дълъг срок за подаване на документацията за получаване на сертификати - в проекта е предвиден 10-дневен срок в месеца, след като произведената електроенергия бъде изкупена. Този срок трябва да бъде поне 12 дни или дори 15 дни, коментираха от дружествата.

Петър Петров от НЕК посочи и неяснота и по отношение на изкупуваните количества. В предложената наредба не е описано дали става въпрос за нетно количество, измерено на изхода на централата и подадено към енергийната система, или не.

Заинтересованите страни имат 2 седмици срок да подадат своите писмени становища по предложените промени. КЕВР ще проведе закрито заседание на 9 март, на което ще бъдат взети предвид предложенията за промени. Готовият текст на нормативния акт ще бъде изпратен на Министерския съвет, за да стане част от законодателството на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още