IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните започва засилени проверки преди декемврийските празници

Преди Никулден ще бъдат проверени не само търговците, но и производителите на риба

10:48 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В навечерието на Никулден и другите декемврийски празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще прави засилени проверки на ресторантьори, хотелиери и търговци. Това каза пред БТА д-р Райна Иванова, началник отдел "Контрол на храните" в Агенцията.

От Агенцията призовават при съмнения за безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики, сигналите да се изпращат веднага на сайта на БАБХ или на горещия й телефон, за да може да се реагира много бързо.

„Ще извършваме много засилени проверки извън официалния контрол и извън заложените планови инспекции на обектите, на база направената оценка на риска. Практика в БАБХ е за тази цел всяка година да организираме предварителни срещи с бизнес операторите, на които отчитаме резултатите от предходния сезон и набелязваме новите мерки за недопускане на хранителни инциденти. Със започването на зимния туристически сезон започват и нашите засилени проверки“, казва експертът. 

БАБХ предвижда засилени проверки по време на поредицата декемврийски празници, като се започне от Никулден, последван от студентския празник на 8 декември, Коледните и Новогодишните празници.

За Никулден инспекторите смятат да проверяват не само търговците, но и производителите, всички развъдници и рибни борси.

За целта проверките ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От ИАРА пък казват, че и тази година традиционно най-продаваната риба ще бъде дъговата пъстърва и шаранът.

„При "ол инклузива" най-честото оплакване е, че сиренето не е сирене, а имитиращ продукт. Затова проверяваме документацията, с която са получени тези храни в самия ресторант, и несъответствието, ако се докаже такова, подлежи на санкция. Тази санкция може по сегашното законодателство да достигне 5-6 хил. лева. При повторно нарушение обаче тя става по-висока“, коментира Иванова.

Тя пояснява, че преди да бъде одобрено едно предприятие за производство на храни по БДС, има дълга процедура, а специално тези за млечни продукти влизат в списък на Министерството на земеделието и храните. На този етап няма производител, на когото да е отнето разрешителното, има само такива с прекратено производство по тяхно решение.

Всеки ден в Агенцията постъпват сигнали от потребители. „Те са най-разнообразни, но преобладават тези от "топлите точки" в търговските вериги, за храни с изтекъл срок на годност за консумация и за неправилно или непълно етикетиране. За съжаление, в много случаи потребителите не ни дават точни данни за храната. Сигнализират примерно, че преди три дни са се хранили в определен ресторант, след което са имали неразположения. Да, обаче така ние не можем да идентифицираме храните и да определим дали е коректен сигналът, или не“, казва д-р Райна Иванова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още