В навечерието на Никулден и другите декемврийски празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще прави засилени проверки на ресторантьори, хотелиери и търговци. Това каза пред БТА д-р Райна Иванова, началник отдел "Контрол на храните" в Агенцията.
От Агенцията призовават при съмнения за безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики, сигналите да се изпращат веднага на сайта на БАБХ или на горещия й телефон, за да може да се реагира много бързо.
„Ще извършваме много засилени проверки извън официалния контрол и извън заложените планови инспекции на обектите, на база направената оценка на риска. Практика в БАБХ е за тази цел всяка година да организираме предварителни срещи с бизнес операторите, на които отчитаме резултатите от предходния сезон и набелязваме новите мерки за недопускане на хранителни инциденти. Със започването на зимния туристически сезон започват и нашите засилени проверки“, казва експертът.
БАБХ предвижда засилени проверки по време на поредицата декемврийски празници, като се започне от Никулден, последван от студентския празник на 8 декември, Коледните и Новогодишните празници.
За Никулден инспекторите смятат да проверяват не само търговците, но и производителите, всички развъдници и рибни борси.
За целта проверките ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От ИАРА пък казват, че и тази година традиционно най-продаваната риба ще бъде дъговата пъстърва и шаранът.
„При "ол инклузива" най-честото оплакване е, че сиренето не е сирене, а имитиращ продукт. Затова проверяваме документацията, с която са получени тези храни в самия ресторант, и несъответствието, ако се докаже такова, подлежи на санкция. Тази санкция може по сегашното законодателство да достигне 5-6 хил. лева. При повторно нарушение обаче тя става по-висока“, коментира Иванова.
Тя пояснява, че преди да бъде одобрено едно предприятие за производство на храни по БДС, има дълга процедура, а специално тези за млечни продукти влизат в списък на Министерството на земеделието и храните. На този етап няма производител, на когото да е отнето разрешителното, има само такива с прекратено производство по тяхно решение.
Всеки ден в Агенцията постъпват сигнали от потребители. „Те са най-разнообразни, но преобладават тези от "топлите точки" в търговските вериги, за храни с изтекъл срок на годност за консумация и за неправилно или непълно етикетиране. За съжаление, в много случаи потребителите не ни дават точни данни за храната. Сигнализират примерно, че преди три дни са се хранили в определен ресторант, след което са имали неразположения. Да, обаче така ние не можем да идентифицираме храните и да определим дали е коректен сигналът, или не“, казва д-р Райна Иванова.


Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Новата реалност: Битка на дронове за небето над Украйна
Евродепутат: Управляващите използват работещите българи като "дойна крава"
Ирина Шейк пак събра всички погледи
САЩ създава нова ударна сила с дронове в Близкия изток
Икономист: Младото поколение не иска да бъде управлявано