IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от големите предизвикателства пред Румен Радев е излъчването на еврокомисар

Политическите сили все още нямат изработена линия за отношения с новоизбрания президент, коментират анализаторите от института „Иван Хаджийски“

14:22 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едно от най-важните предизвикателства пред новоизбрания президент Румен Радев е излъчването на български еврокомисар. Това предизвикателство обикновено се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натиска за промени в избирателната система. Това отчитат експертите, съставили годишния анализ на института „Иван Хаджийски“ за 2016 г.

В анализа се коментира, че политическите сили все още нямат изработена линия за отношения и взаимодействия с новоизбрания президент. Съвсем скоро обаче ще трябва да се определят, а и той ще трябва да се определи спрямо тях – това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите.

Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политиката. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар, казва се в анализа.

Анализаторите поставят въпроса ще намери ли Бойко Борисов (или някой друг) подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу, както и ще съумее ли БСП, като се опира на дългогодишните си консервативни традиции, да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна?

Според тях 2017 г. ще бъде със сигурност година на промени. Главният въпрос е дали ще бъде направена крачка към политическата рационалност.

Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила, отбелязват експертите от Института.

Според тях 2014 и 2015 г. доведоха БСП до най-тежката криза в левицата след промените, а сега наблюдаваме възход на левицата и обезличаване на АБВ. 

ДПС пое през 2014 г. надясно, а в края на 2015 г. започна отново преход наляво. ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво.

Светът

„Вятърът на промените” задуха отново в света със сила, която напомня за 1989-а. Насоката обаче е точно обратната – не духа в либерална посока.

Бяха отвеяни много предварителни очаквания и прогнози. Намалява предсказуемостта, включително социологическата, на процесите в демократичните държави. Темпът на социална промяна се ускорява.

През 2016 г. светът направи решаваща крачка към многополюсност. Застрашена изглежда (най-вече отвътре) познатата световна роля на САЩ, казва се в анализа.

В началото на 2017 г. политическата криза в ЕС се задълбочава. В геополитически план Европа не успява да поеме значима самостоятелна роля и остана встрани от формирания водещ „триъгълник” САЩ–Русия–Китай.

През 2017 г. акцентите ще паднат върху отношенията САЩ–Китай и САЩ–Русия в първите месеци на администрацията на Тръмп; съдбата на примирието в Сирия и на Мосул в Ирак, евентуалното съгласие върху нов план за бъдещето на Близкия Изток; изборите във Франция, Нидерландия и Германия; отношенията ЕС–Русия и ЕС–Турция; надвисналата необходимост от реформа на НАТО.

2017 г. ще покаже може ли ЕС да бъде глобален и единен играч, казват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
...може ли ЕС да бъде глобален и единен играч въобще?!"Играчът " си има собствена игра...ЕС кога е имал ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още