IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на влошаване на бизнес климата в България се ускорява през октомври

Промишлеността е обзета от най-силен песимизъм

11:30 | 30.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на влошаване на бизнес климата в България се ускорява през октомври в сравнение със септември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През този месец настроенията се влошават и в четирите водещи сектора, като промишлеността е обзета от най-силен песимизъм.

Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта през октомври, след като през септември отчете понижение от 0,8 пункта.

Бизнес климатът в промишлеността се понижава с 2,8 пункта през октомври, след като през септември отчете повишение от 1,9 пункта. Намалението се дължи на резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Анкетата на НСИ регистрира подобрение в мненията им относно притока на нови поръчки през последните три месеца, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 0,8 пункта и достига 75,5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 47,2 и 29,8% от предприятията, сочат още данните.

Бизнес климатът в строителството продължава да се влошава, като се понижава с 1,6 пункта през октомври спрямо 1,8 пункта през септември.

Производственият график е осигурен с договори за 6,9 месеца, като е регистрирано понижение от 0,5 месеца спрямо оценката през юли. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-резервирани.

Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Промени в цените през следващите три месеца не се очакват.

Бизнес климатът в търговията на дребно забавя спада си до 1,1 пункта през октомври спрямо 3,5 пункта през септември. Мненията на търговците за обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са по-благоприятни в сравнение с предходната анкета, но очакванията им за следващите шест месеца не са оптимистични.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, посочва националната статистика.

В сектора на услугите бизнес климатът през октомври се влошава с 0,6 пункта спрямо 2,5 пункта през септември. Мненията на мениджърите от сектора за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-оптимистични, но те се въздържат от прогнози за допълнително наемане на персонал.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните пречки за дейността в сектора. Цените се очаква да останат без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Все едно сме бананова република... А чакай, то сме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Това се повтаря всяка година.Изглежда бизнеса в България е такъв, че освен от друго, се влияе и от сезонните климатични промени. Зимата свива дейности и разходи на минимум, пролетта и лятото - всичко на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
При запазване на местната проява на световно разпространена грешка при управлението на паричната система държавата е с подсигуряван крах.За социален просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още