IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетолог съветва потребителите да купуват мандарини без боя по кората

Според Агенцията по храните восъците по цитрусите не са вредни

14:38 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Потребителите да купуват цитрусови плодове, които не са оцветени преди продажбата – този съвет отправи диетологът Огнян Симеонов в интервю за Нова телевизия.

Според него матовите плодове са за предпочитане пред лъскаво оцветените. Ако все пак сме купили оцветени, според него те трябва да бъдат белени с ръкавици.

Восъците за полиране на плодовете са напълно безопасни вещества, уверява Атанас Дробенов от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

„Те не променят качествата и характеристиките на съответния плод“, казва и Бистра Иванова от БАБХ. Търговците обаче са длъжни да изпишат на етикетите, че плодът е третиран и кората не е годна за консумация.

„Парафинирането на плода е с цел съхранението му“, казва търговецът на едро Андрей Андреев.

В повечето случаи третирането на кората става веднага след беритбата в Гърция, Италия или Испания. Понякога плодовете се обработват в България. 

Лакирането на цитрусите с восъци е позволено само за узрелите плодове. Никой няма право да ползва тази обработка, с цел неузрелите плодове да приличат на узрели, категорични са инспекторите от БАБХ.

В репортажа на журналиста Георги Георгиев бе показано как се прави тест в лаборатория. При купените от пазара цитруси не бяха установени неразрешени оцветители.

Що се отнася до пестицидите, на границата се проверява всяка десета пратка, казват от БАБХ.

През миналата година в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция.

В България също са засечени и спрени от контролните органи пратки с пестициди над нормите. Става въпрос за лимони, чушки и мандарини.

Спрените количества лимони през 2016 г. са били рекордни – около 1000 тона. Сред рисковите плодове, които се проверяват под лупа, са и наровете.

Диетологът Огнян Симеонов обясни, че си е направил труда да прочете етикетите на палетите с плодове, които обаче не могат да бъдат видени от потребителите. Той показа етикет, на който са изписани четири консерванта (т. нар. Е-та), които обаче са разрешени от еврорегламент. На етикета е изписано, че кората не е годна за консумация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още