IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК напомни на България да актуализира картата с региони в риск от наводнения

Брюксел започва наказателна процедура и заради неправилно транспониране на правилата за европейската заповед за арест

15:36 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) изпрати официални уведомителни писма на България, Кипър, Гърция, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия с искане да актуализират картите с райони в риск от наводнения. Това е първата стъпка от официалната наказателна процедура. Държавите ще имат двумесечен срок за отговор на това писмо, а следващата фаза е изпращане на мотивирано становище.

Искането е част от пакета с наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не изпълняват своите ангажименти, свързани с европейското членство.

Брюксел поиска от страните в общността до края на 2019 г. да изготвят актуализирани карти с географските региони, които са в риск от наводнение. Тези планове са важни за изготвяне на мерки за преодоляване на щетите от климатичните промени. Но в Брюксел до този момент нямат никаква информация от седемте държави какво се случва с тези карти, затова и са изпратени и уведомителните писма.

България и Словения получават уведомителни писма и по повод неправилното транспониране на Рамковото решение за европейската заповед за арест. Тази заповед замени процедурите за екстрадиция, които отнемаха много време. Срокът за отговор на забележките на ЕК е отново два месеца

Във февруарския пакет има още няколко процедури за България. ЕК изпраща мотивирано становище, тоест втората стъпка от наказателната процедура, срещу България и още 14 държави от ЕС заради неспазването на разпоредби в регламента за предотвратяването на навлизането и управлението на чужди инвазивни видове.

Текстът касае растения и животни, които в резултат от човешка намеса биват въвеждани случайно или умишлено в среда, в която обикновено не се срещат. Това обикновено е свързано със сериозни последици за новата среда, в която се нанасят и е една от петте основни причини за загубата на биологичното разнообразие.

От ЕК посочват по повод на тази процедура, че България, заедно с Гърция и Румъния, все още не са създали система за наблюдение на инвазивните видове, въпреки че крайният срок за това беше януари 2018 г.

15-те държави имат два месеца за реакция на това предупреждение, а следващата стъпка е иск в Съда на ЕС.

ЕК е изпратила и две мотивирани становища на България, свързани с оръжията. Първото се отнася до правилата относно предупредителните и сигналните оръжия. Целта на тези правила е да бъде предотвратена възможността сигнални оръжия, които могат да изстрелват само халосни боеприпаси или дразнещи вещества, да бъдат превръщани в огнестрелни оръжия.

Второто становище в тази област е изискване за спазване на маркировката на огнестрелните оръжия. И по двете процедури страната има срок от два месеца за отговор или рискува завеждане на дело в Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още