IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коридор номер 8 трябва да е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа

Балканите се нуждаят от модерни жп линии, летища, безопасни пътища и магистрали, каза Гроздан Караджов

20:40 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

„Нашият регион трябва да бъде място на мир, сигурност и стабилност. А това няма как да се случи без европейската интеграция на страните от Западните Балкани“, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов във видеообръщение към участниците в международната конференция по регионално развитие „Предизвикателства и перспективи пред регионалното развитие на Западните Балкани“ в Прищина.

Домакин на събитието е регионалният министър на Косово Факрим Дамка. В конференцията участват министър-председателят на Косово Албин Курти, министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски, представители на ресорните министерства и агенции на Турция, Босна и Херцеговина, Албания, съобщава пресцентърът на МРРБ.

По думите на Караджов подобряването на транспортната свързаност в региона е от ключово значение. Затова страната ни заедно с Република Северна Македония и Албания трябва да настоява пред Европейската комисия трасетата по коридор 8 да станат част от основната Трансевропейска транспортна мрежа.

„Балканите имат нужда от модерни жп линии, от летища, от безопасни пътища и магистрали, за да могат хората да пътуват свободно, да правят бизнес и да общуват помежду си“, подчерта министърът. Той добави, че балансираното регионално развитие е важно, защото, за да имаме модерна и икономически силна Европа, трябва да имаме силни региони, без остри различия в икономиката и стандарта на живот.

„Това е основен приоритет в регионалната политика на България“, беше категоричен вицепремиерът, затова през следващите години усилията ни ще бъдат насочени към прилагане на нов регионален подход, който отчита местните нужди и потенциала на всяка територия, допълни той.

В конференцията участва и началникът на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Катерина Граматикова. Тя представи инициативата на МРРБ за създаване на Фонд за регионално развитие.

„Това е нов инструмент за целево субсидиране на по-слабо развитите региони в страната, финансиран от държавния бюджет с индикативен размер от 1 млрд. лева“, обясни Граматикова. Фондът ще подпомага общините за подобряване на услугите от общ интерес и благоустройството на териториите.

В панела по регионалните политики на Балканите Десислава Георгиева - директор на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ представи потенциала на трансграничното сътрудничество като елемент на силната регионална политика.

„Икономическите и здравни кризи, климатичните изменения и природните бедствия не познават граници и чрез проектите за трансгранично сътрудничество общностите от двете страни на границите научават, че съвместно могат да намерят по-устойчиви решения“, изтъкна Георгиева. По думите ѝ този тип проекти дават стабилна основа за продължаване на сътрудничеството след изтичане на проектите, съвместни инициативи, трансфер на ноухау и по-интензивно сближаване.

На конференцията представителите на МРРБ споделиха опита в разработването и прилагането на политики за регионално развитие, ориентирани към нуждите, потребностите и конкурентните предимства на територията. Акцент в представянето беше концепцията за интегрирано териториално развитие в България, която насърчава сътрудничеството между властите, неправителствения сектор, академичната общност, бизнеса за намиране на най-подходящите решения на териториалните проблеми.

Подчертана беше добавената стойност на интегрирания подход за координация на различните финансови инструменти, публични, частни, национални и международни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още