IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спряха от движение две коли заради превоз на пътници чрез приложението "Максим"

Табелите на превозните средства са свалени, документите на автомобилите и на водачите са иззети, наложена е санкция и са образувани досъдебни производства

18:55 | 26.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията</em></p>

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

При съвместна акция на ИА „Автомобилна администрация“, МВР и Националната агенция за приходите са спрени от движение за една година два автомобила за извършване на нерегламентиран превоз на пътници чрез приложението „Максим“, съобщи транспортното министерство.

Регистрационните табели на превозните средства са свалени, а документите на автомобилите и на водачите са иззети. Наложената санкция за този вид нарушение е 2 хил. лева. За случаите са образувани досъдебни производства.

Акцията е част от предприетите мерки за борба с нерегламентираните превози на пътници.

В началото на юли министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев изпрати сигнал до компаниите Google и Apple за приложението „Максим“. В писмото се изтъква, че услугата, предлагана от компанията „Максим“, се извършва в разрез с българското законодателство, регламентиращо автомобилните превози на пътници срещу заплащане. Министърът отправи изрично искане да се преустанови предлагането на мобилното приложение на територията на България чрез платформите Google Play и Apple App Store.

На среща между министъра и представители на таксиметровия бранш, която се състоя в края май, беше обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша потърсиха съдействието на Събев за спиране на платформата, която според транспортното ведомство извършвала „незаконен превоз на пътници".

Веднага след срещата министърът е сезирал МВР, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Националната агенция за приходите (НАП).

Компанията работи в София от 2015 г., а от няколко месеца разшири обхвата си в Пловдив и Варна. Потребителите могат да си поръчат кола чрез мобилно приложение, подобно на Uber, който обаче беше много по-бързо спрян от българския пазар.

При „Такси Максим“ плащанията са почти изцяло в брой, а изискванията за шофьори и за колите са много по-занижени, отколкото при Uber.

В момента „Такси Максим" е с прекратена дейност и е в ликвидация. Това според транспортния министър е част от мерките за „категорична борба с незаконните превози".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още