IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити забавят ръста си през 2012 година

Слаб икономически растеж и растяща безработица са основните заплахи за банковата ни система, сочи докладът на Фонда за гарантиране на влоговете

10:43 | 04.06.13 г. 2
Лошите кредити забавят ръста си през 2012 година

Размерът на лошите кредити забавя своя ръст през миналата година, сочи годишният доклад на Фонда за гарантиране на влоговете. Данните показват даже спад през последното тримесечие на 2012 година.

Като цяло към края на декември 2012 година, по данни на БНБ, просрочените кредити (над 90 дни) са 16,63% от всички отпуснати кредити. Размерът им е общо 9,62 млрд. лева. В същото време обаче докладът отчита и слабото кредитиране през изминалата година - отпуснатите кредити се увеличават с едва 3,2%, или 1,79 млрд. лева.

Привлечените средства
в банковата система продължават да растат и през 2012 година. Според данните през миналата година има ръст от 7,5% (4,97 млрд. лева) до 70,7 млрд. лева. Основно ръстът се дължи на увеличените депозити на домакинствата – с 12,4%, или 3,97 млрд. лева.

Привлечените средства от други кредитни институции в банковата система също растат (7%) и вече достигат до 10,7 млрд. лева, сочи още докладът.

Капиталовата адекватност на банковата система остава висока – 16,64%, при изискване от 12 на сто.

Анализът на фонда се фокусира върху икономическата среда – през миналата година икономиката отчете ръст от 0,8%, достигнат благодарение на вътрешното търсене и усвояването на структурните фондове на ЕС. Увеличава се и ефективността на производството, което пък оказа влияние върху пазара на труда. Безработицата през миналата година е 12,3%, сочи докладът.

Именно растящата безработица и продължаващ слаб икономически растеж са основните рискове за банковата система, посочени от Фонда за гарантиране на влоговете. Според анализа на експертите, ако броят на безработните продължава да се повишава, това може да окаже допълнителен натиск за увеличаване на размера на необслужваните кредити.

Все пак високата капиталова адекватност и наличието на буфери, сред които и високата ликвидност на банките, осигуряват стабилността на системата в страната.

Във Фонда за гарантиране на влоговете участват 26 банки, регистрирани на територията на страната. У нас са регистрирани и пет клона на европейски банки, които не участват в системата, тъй като депозитите са защитени от схемата, действаща в страната, където е седалището на банковата институция.

По данни на фонда общият размер на депозитите, подлежащи на гаранция към края на 2012 година е 51,5 млрд. лева. За сравнение през 2011 година той е бил 46,3 млрд. лева. Общият брой влогове е 10,1 млн. лева. Средната сума в тях се увеличава от 4,4 хил. лева през 2011 година до малко над 5 хил. лева.

Припомняме ви, че пълно покритие имат влогове на стойност до 196 хил. лева. По данни на Фонда за гарантиране на влоговете над тази сума са общо 22 хил. депозита на стойност около  20 млрд. лева. Това представлява 38,7% от всички влогове у нас. Средният размер на тези влогове е около 900 хил. лева.

От 2011 година влоговете над 196 хил. лева се увеличават с 22,5%. Сумата по тях расте с почти 15 на сто.
Към края на 2012 година стойността на инвестиционния портфейл на Фонда за гарантиране на влоговете достига 1,58 млрд. лева. Спрямо миналата година ръстът е от 255 млн. лева.

Активите на фонда са инвестирани в облигации, емитирани от правителството на България, както и в депозитни сметки в БНБ. Доходността от правителствените облигации е 4%, което представлява лек спад спрямо доходността от 4,16%, постигната към края на 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
stefi
преди 10 години
приятел,не се ли умори да пишеш едно и също нещо !Споко , всичко е под контрол!миналата седмица пишеха , че Лошите Кредити са страшно многоСега - че намаляват относително!-----------не можеш да си навсякъде..с едно и също...хората трябва да четат различни новини,за да се чудят и да се шашкат ! и накрая да вземат правилно решение - пак тук ще им го подскажат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
1.5 млрд няма как да покрият 23 % лоши кредити (над 10 млрд). Ще трябва да се продадът облигациите, които покриват борда и това означава спад на паричната база и задълбочена криза!Така е положението като БНБ допуснаха да се раздават кредити с плаваща лихва и да могат банките да вдигнат лихвите след като раздадът достатъчно. Вместо печалби са пред системна криза, но винаги има трейд-офф между риск и печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още