IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът върху цигарите нараства плавно

С нови законови промени се улеснява и подаването на данъчни декларации онлайн

15:26 | 11.11.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Акцизът върху цигарите нараства плавно

Министерският съвет одобри на първото си заседание днес поетапното увеличение на акцизите върху тютюневите изделия до 2018 г., което да започне от 2016 г. Предложението е част от няколко изменения и допълнения на Закона за ДДС, обяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след заседанието.  

От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса, напомни Горанов и уточни, че се предлага у нас това да стане на три стъпки - от 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г. Забавянето с година на старта на вдигането на акциза министърът обясни с това, че първо държавата трябва да се справи с „контрабандата на цигари, която процъфтява през последната година и половина".

Друга промяна касае данъчното облагане на телекомуникационните доставчици, които предлагат услуги и в страни извън България. 

В Закона за ДДС се предвижда промяна, която да регламентира режима по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Горанов мотивира предлаганата промяна с това, че когато доставчик на далекосъобщителни услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик, е позициониран на територията на държава членка на ЕС, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, което той събира, следва да бъде декларирано и представено в държавата членка, в която той е ситуиран като седалище. Впоследствие държавата има ангажимент да разпредели събрания от него ДДС в полза на други държави членки пропорционално на обема на доставките, извършени в общността.

Промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс пък въвежда правото декларации за доходи на физически лица да се подават чрез персонален идентификационен код – ПИК. 

Министърът мотивира промяната с това, че за миналата година едва 14 на сто от физическите лица са подали декларация с електронен подпис и е оценена нуждата от по-лесен начин за подаване чрез ПИК. Промяната дава възможност на всеки, който желае, да получи такъв код безплатно от приходната агенция и да може да подава своята декларация онлайн с този код без електронен подпис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
Пак повторение на вече правеното! Защо просто не се опитате да затегнете контрола върху цигарите, нещо, което изтървахте вече, защо част от средствата от акциза(май бяха над 1,5 млрд.) не се насочват за борба с порока(по спомен сме на 2-ро място в ЕС), защо не се насочват и част за борба с контрабандата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
В Ислямска държава и при талибаните в Афганистан, направо забраняват този порок. Какво още чакат нашите талибани, че не ги забранят изцяло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Perun
преди 9 години
За акциза на цигарите, добре е да се вдига. Ако може част от парите събрани с него да отиват към НЗОК ще е добре, за лекуване на болните заради тютюнопушенето.А какво правим с ДДС-то за храна и лекарства? Пак ли си остава 20% или най-после и у нас ще се намали ДС-то за тези продукти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още