IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Изнасят се пари от страни с несигурна среда за частната собственост

Не данъците са водещият мотив за прехвърляне на доходи в офшорните зони, твърди икономистът

08:31 | 10.04.16 г. 15
Кр. Станчев: Изнасят се пари от страни с несигурна среда за частната собственост

Исторически прецеденти

Неизкушените в стопанската история могат да отворят Библията (Царства, I, 8, 11-18) и да видят какво е предупреждението на Самуил към синовете му, когато те го молят за съвет дали да си изберат цар и управници. Ето неговите думи:

„той ще взима синовете ви и ще ги прави свои колесничари и свои конници, и те ще препускат пред колесниците му....
ще взима десетъка от сеитбите ви и от лозята ви и ще го дава на скопците си и на слугите си....".

Датирането на този текст е от 8-7 в. пр. н.е., тогава Юдея е зона със силно самоуправление, в съседство с юрисдикции (Вавилон и Египет) на силна централизация и високи данъци. Прецедентите не свършват до тук. Ето още примери на юрисдикции с ниски данъци, защита на права на собственост и изпълнение на договорите, изброени съвсем накратко:

Градът-държава Атина от т.нар. „златен век“ – т. е. от средата на 5 до средата 3 в. пр. н.е.;
остров Родос - около 220 г. пр. н. е. и след 1 в. до н. е., за около 100 години;

Юдея преди завоюването ѝ от Помпей поради междуособици между Садукеите и Фарисеите (67 г. пр. н. е.) и 70-79 г. от н. е.;

Александрия до царуването на Птолемей (който през 196 г. от н. е. връща ниските данъци в Египет, за овладее масов данъчен бунт);

Крит и още поне 4 гръцки острова по време на Османската империя (макар данъците там винаги да са били доста ниски) - нещо като днешните британски острови;

Сицилия по време мюсюлманското владичество и при Барбароса;

Новгород спрямо Московията и Хазайския съюз спрямо католическия свят;

Швейцария спрямо съседните страни в продължение на 700 години;

Венеция, Рагуза (Дубровник) до завоюването на Венеция от Наполеон Бонапарт;
редица юрисдикции в Китай, на които не им помня имената, но Хонконг и Макао през 19 в. и сега, Харбин до 1945 г.,

Шанхай след 1978 г., Тибет в продължение на векове;
гръцките колонии по сегашното българско и Кримско крайбрежие, с прекъсвания в продължение на поне 10 века;

Свищов в края на 18 в. до разрушаването му от Кутузов (два пъти между 1806 и 1813 г.) и Червен - до Русчук през 18 (края) и началото на 19 век.

Съвременната роля

Както винаги в историята, така и днес офшорните зони имат съществен принос за стопанското развитие. Накъсо то се състои в следното:

Намаляват цените и повишават на качеството на нещата, които хората купуват;

Улесняват достъпа на бедните страни до спестявания на хора и фирми в богатите юрисдикции - става дума за ПЧИ равни на поне 30-35% от глобалния БВП (за страни като България - 45-50% от ПЧИ след 1991 г.);

Спестяват средства на малоимотни, онеправдани и преследвани граждани от всички юрисдикции, включително богатите такива;

Служат за пример в управлението на закона и международните сделки; например на най-добрата защита на преводи от терористи и други забранени дейности дават процедурите на Каймановите острови;

Коригират макроикономически и фискални дисбаланси на юрисдикциите с високи данъци, за които стана дума по-горе;

Възпират ирационални политически и стопански начинания на несимпатични вождове и правителства;

Разкриват неприемливо поведение на борци с тези юрисдикции, които сами държат парите си там - например самият президент на Руската федерация или пък първия министър на финансите на Франсоа Оланд (който му помогна да спечели изборите с обещанието за 75% облагане върху „свръх-богатите“, но се оказа, че сам държи парите си в Швейцария);

Насочват, макар и рядко, инвестиции от криминализирани към некриминални стопански дейности – прането на пари е по-лесно в юрисдикции с по-лошо управление на закона.

Причини на използване

Казаното по-горе позволява да се резюмират икономическите мотиви на използване на офшорните зони.

Независимо от произхода, когато ресурси от тези зони биват инвестирани в другите юрисдикции, инвеститорите общо взето се подчиняват на правилата на играта - плащат данъци, отчитат се и пр., дори правят дарения.

Причината е проста: иначе не могат да оперират, да вземат кредит, да сключват договори, да наемат хора и да печелят, поемайки риск за своя сметка.

Зоните, предлагайки като Панамската комфорт на арогантни политически несимпатяги, нямат това за преобладаващо занимание. Панамската зона възниква като такава през 1903 г. като нормална реакция на въведените в САЩ и Мексико скъпи разрешителни и високи данъци върху морските превози и собствеността на кораби (по идея на самите собственици, за бъдат защитени от конкуренцията).

По време на управлението на генерал Нуриега от 1983 до 1989 г. (между другото след преврат, приветстван у нас като нова социалистическа революция в Латинска Америка), Панама става център на трафик на оръжие и наркотици, и съответно на обслужване на сделки по тези поводи.

Това мотивира десант на САЩ в Панама Сити, арест и осъждане на генерала първо в САЩ и сетне във Франция. След 1989 г. Панама се завръща в глобалната икономика, като предоставя онова, което правят и много други юрисдикции: сигурност и ускорение на оборота на капитали, поевтинявайки производство и предоставяйки - чрез своите клиенти на потребителите - по-качествени стоки и услуги на по-поносими, изчистени от данъчни тежести цени. (Иначе данъците биха били пренесени върху цените или биха ограничили производството.)

Вероятно това се случва в мащаб 8-12 трлн. щ.д., равни на глобалния оборот на зоните, т.е. 10 - 15% от БВП на Земята. (Има и други, по-ниски или по-високи оценки на оборота.)

Парите на несимпатягите и знаменитостите в тези зони са незначителна част от оборота, не повече от 100-120 млрд. Може с увереност да се смята, че поевтиняването е равно на сумата, необложена с данъци – т.е. 1,8 – 3 трлн. щ. д. на година. Това е паричният израз на благосъстояние, което никаква социална държава не може да осигури в такъв обем, особено в страните от т. нар. трети свят.

Защо несимпатягите ги харесват

Разкриването на Панамските документи показва, че не данъците са основен мотив на използването на офшорните зони от несимпатични властници. Очевидно Панама е предпочитана от тях поради високата степен за секретност на клиентите: законът предвижда сериозни наказания (затвор и глоби) при разкриване на тайните.

Но също така се вижда, че не просто данъците са водещият мотив за прехвърляне на доходи.
Интересен пример в това отношение са Русия и Саудитска Арабия. Нито президентът на Русия, нито кралят имат проблем с плащането или неплащането на данъци. А и данъчните ставки са съответно 13 и 0% върху облагаемия личен доход.

Сравнете тези ставки с 62,3 и 53,7% в Дания или Швеция за 2009 г. Оттам практически няма бягство на капитали, докато на другите две страни принадлежи шампионското място в това начинание. Защо?

Защото водеща мотивация е общата атмосфера на несигурност. Дори при държавните глави на тези страни.  За тях мотивът е някаква комбинация от срам, лакомия и страх от несигурността, създадена и поддържана от самите тях.

Може би има известно влияние и фактът, че тези страни са с икономики, вкоренени в използването на природни ресурси (които са държавна собственост). Но основното е, че в тези страни собствеността и бизнеса са тежка зависимост от политическите обстоятелства и усмотрението на властниците. Разумно е да не разчиташ на добрата воля на онези, които ще дойдат след теб.

България

България има дълъг опит в използването на офшорни зони за замитане на следите от срамни и криминални сделки. Той се разгръща от края на 50-те – началото на 60-те години на ХХ век, започвайки с въоръжаването на алжирските националисти в борбата им срещу Франция. 

Кога точно свършва е трудно да се каже. Известно е, че например Мултигруп тръгна от една регистрирана фондация в Цуг, Швейцария. Подобни започват да създават доход в страната, ако правилата на играта ги принуждават да правят това. Мултигруп и други не успяха.

Интересно е, че у нас основните коментатори на „Панамските документи“ са експерти по сигурността, които познават само този опит.

Тъй или инак, днес е очевидно, че разходът по прехвърляне на капитали от България е приблизително равен на данъците върху доходите.

Ако сега някой изнася капитали от България, то е поради мотиви, близки до описаните по-горе.
Става дума за осъзнаване, че бизнесът и доходите могат да ти бъдат отнети, включително от приятелите, които са ти помогнали да се сдобиеш с тях.

В тази ситуация българските законодатели вероятно ще приемат нов закон. Той с нищо няма да промени мотивите за използване на офшорните зони. Но ще разчисти терена за онези, които вече са навлезли в пазара на обществени поръчки и политически привилегии.

Аналогичните инициативи няма да успеят в глобален мащаб.

Ако предположим, че от определени страни се изнася цялата сума на данък печалба и че новите ограничения могат да бъдат приложени успешно, положителният ефект върху бюджетите не може да бъде значителен.

Впрочем приходите в държавния бюджет на България от този данък за последните пет години са практически равни на тези на Словения, Исландия и Германия.

Проблемът е другаде. И той е в лошите идеи, с които се тълкува ролята на офшорните зони в икономиката на отделните страни и в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
doc
преди 8 години
mdaa,za malko krasen stanchev da ni ubedi kolko dobro neshto za sveta sa off-shorkite...eto edin tipichen primer za balgarski off-shor-kohttps://bivol.bg/banev-40-millions-offshore.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
не е нормално, ако си следял моите изказвания аз съм за плоския данък, тоест по равен процент за всички, но богат не значи че е работил здравата, както и беден не е задължително да е мързелив ***, тея понятия са ти леко неясни.Но по голямата мистерия е защо е твоето питане и кво общо има с моето изказване ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Красен Станчев ме предизвиква с грешните си тълкувания на Библията ,и защото преди съм чел негови ''тълкувания'' от Библията за данъците и лихвите ,и съм обяснил за данъците и лихвата към средата на публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 11 Трябва система за определяне на заплащането на труда и само глу-пак може да говори за ''невидимата ръка''Мога много да обяснявам но незнам дали искаш ?! и затова давам линкове към мои публикации във фейсбука ,и трябва да се прочетат някои книги Като цяло нещата са прости и съм далеч от мисълта за равенство но трябва да има правила за размера на печалбата и заплатите особено за финан.сектор защото вкараха света във финан.катастрофа и може да не излезе ако не се вземат правилните мерки ,и защото има още две катастрофи и т.н. знам ,че информацията е много от различни науки но това са фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Тъй като не си анонимен ще ти кажа ,че бъркаш малко в смисъл и аз не съм съгласен да работя и да храня мързеливци без значение цвета на кожата и трябва да обясня започвайки с казаното от св.ап.Павел ''който не иска да работи не трябва и да яде'' тоест въпроса е как да се подържа безработицата до 2-3% ,и аз мога да е подържам на световно ниво десетилетия и иконом.отдел на ООН го каза скоро тоест Кейнс го е казал 1930г. за намаляване на раб.време защото факти от САЩ са :- средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес - оперативните корпоративни печалби са се утроили спрямо 2001г. - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
,,Износът се случва от страни с несигурна среда за частната собственост и бъдещето изобщо"Доста плиткоумна статия с неверни твърдения и измислени факти на Кр. Станчев.Центърът на офшорната паяжина е Великобритания и най-вече Лондон; държава, която традиционно се асоциира от медиите и всякакви ,,анализатори'' за меката на правовата държава. В САЩ , където също има елементи на офшорно законодателство и ниски или никакви данъци за корпорациите, но по-висока степен на прозрачност на собствеността, мотивира много американски компании да избягват САЩ, а да държат капиталите си в други офшорни държави , като Панама, иБВО.Неаргументирано е и твърдението, че офшорните зони давали някаква сигурност на инвеститорите или собствениците на капитали предвид предстоящия фалит на най-големите икономики. Фалит на най-големите икономики по никакъв начин няма да защити собствениците на капитали в офшорни зони, тъй като фалит на тези държави ще обхване не само стойността на всички активи, но и на паричнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
...Тези на които им е стигнало IQ -то /те не са много измежду местния "елит"/ си държат имането в САЩ. Видяхме че Панама не е толкова сигурна. :))))То това е и посланието което САЩ открито изпратиха на будалите измежду колониалните си управи и "елити". Да не си мислят, че парите са техни. Разрешено им е да краднат но в крайна сметка краденото от където и да мине трябва да се предаде на господарите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Мдаа в страни в които е заложено като правило за забогатяване да се КРАДЕ, пари не се задържат. В такива страни комай единствения начин да натрупаш капитал е да крадеш. Просто да си краднеш. :))) Този начин да станеш "капиталист" /кавичките не са случайни!!/ е особено удобен за МЕТРОПОЛИЯТА която срещу защита на тези "капиталисти" получава ПЪЛЕН достъп до управлението на съответната КОЛОНИЯ и изсмукването на ресурсите. Паща на 20 -30 000 от тези *** с парите на собственият им народ и дере до кости 5-7 милиона от стадото им! :)) Далавера от всякъде!Този които знае, че е крал НЯМА как да не се чувства ГУЗЕН и да не очаква да му се потърси сметка! Ако не днес то утре. За по сигурно е да скрие КРАДЕНОТО някъде. Най сигурно е да се съхранява краденото в метрополията -САЩ. Тези на които им е стигнало IQ -то /те не са много измежду местния "елит"/ си държат имането в САЩ. Видяхме че Панама не е толкова сигурна. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Писах има на ИПИ за статията ,че има малка логика ,и за инвестициите тоест от къде да се вземат парите и в какво да се инвестира https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Писах им и за това - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891 Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни косвени убийци .......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
vajvaj
преди 8 години
Мда, за пореден път неолибералчетата се опитват да поставят каруцата пред коня. Офшорките са склад за крадени или мръсни пари. Всякакви други глупости, че видиш ли били сигурни... дрън-дрън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още