IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви нараснаха с 3,1% на месечна база през февруари

Кредитът за частния сектор през януари ускорява растежа си до 3,1% на годишна база, се посочва в макроикономически обзор на МФ

10:32 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В месечния обзор за февруари се посочва, че Международните валутни резерви на България са нараснали с 3,1% на месечна база до 23,8 млрд. евро в края на февруари. Банковите резерви са били основният двигател на нарастването на общите валутни резерви, след като са се увеличили с 11% за месеца.

Краткосрочната бизнес статистика показа смесени сигнали в началото на 2017 г., след като промишленото производство и продажби се забавиха, спадът при строителната продукция се сви, а търговията на дребно нарасна през януари. Това са основните изводи от последния анализ на Министерството на финансите „Икономиката на България”.

Депозитът на правителството в централната банка също има положителен принос за ръста на международните резерви и отчита нарастване от 3,2%. Най-забележим отрицателен принос имат задълженията към други депозанти, които се понижават с 47,2% спрямо януари.

Конюнктурата

През миналия месец се повишава и потребителското доверие по линия на подобрените очаквания за икономическата ситуация и финансовото състояние на домакинствата.

От анализа се вижда обаче, че общият индикатор за бизнес климата намалява поради влошаване на оценките в търговията на дребно и промишлеността. Коефициентът на регистрираната безработица през януари и февруари беше 8,2%. Годишният темп на инфлация се ускорява до 0,9% през февруари основно по линия на продължаващото възстановяване при международните цени на петрола и свързаното с това повишение на вътрешните цени на горивата.

По предварителни данни на касова основа бюджетният излишък по консолидираната фискална програма в края на януари 2017 г. възлза на 884,2 млн. лева. Излишъкът е формиран от превишение на приходите над разходите както по националния бюджет, така и по европейските средства, съответно в размер на 0,8% и 0,1% от прогнозния БВП, отчитат в Министерство на финансите.

Безработица

Коефициентът на регистрираната безработица нараства до 8,2% през януари 2017 г., като остава с 2 пр.п.
по-нисък на годишна база. Входящият поток безработни се увеличава спрямо края на 2016 г. до 31,4 хил.
души, а изходящият поток отбелязва намаление до 22,7 хил. души под влиянието на сезонни фактори.

През февруари динамиката на двата потока се обръща, като е регистриран месечен спад при входящия поток до 26,7 хил. души, както и увеличение на изходящия поток до 26,9 хил. души. Последното е свързано с повишението преди всичко на постъпилите на работа лица.

Приблизително еднаквият размер на двата потока се свързва с отчетения незначителен спад от 107 души на общия брой на регистрираните безработни през февруари. Така нивото на безработица се запазва практически без промяна на 8,2%.

В сравнение с февруари 2016 г. коефициентът на безработица е с 1,8 пр.п. по-нисък, а броят на безработните се понижава с 18,2%, отчитат във финансовото министерство.

Инфлация

Потребителските цени според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) не отчитат промяна през февруари спрямо предходния месец. Месечното поскъпване при храни и енергийни стоки, съответно с 0,3% и 0,9%, е почти напълно компенсирано от понижение от 0,5% в цените на неенергийните нехранителни стоки (основно облекло и обувки и стоки с дълготраен характер).

Годишният темп на инфлация се ускорява до 0,9% през февруари основно по линия на продължаващото възстановяване при международните цени на петрола (граф. 12 и 13). Вследствие на това горивата на вътрешния пазар поскъпнаха с 12,9% на годишна база, а приносът им за изменението на общия индекс се оценява на 0,8 пр.п. Отрицателният темп на базисната инфлация се забави до -0,3%.

             Динамика на производителността на труда, компенсацията на един нает и номиналните РТЕП

Финансов сектор

Отчетеното месечно нарастване на международните резерви през февруари спомага за ускоряване на годишния им темп на растеж до 20,8% от 18,2% в края на предходния месец.

Депозитът на правителството продължава да допринася в най-голяма степен за това с годишно увеличение от 88,9%, следван от банкнотите и монетите в обращение – с 12,4%.

Кредитът за частния сектор през януари ускорява растежа си до 3,1% на годишна база при 1,5% месец по-рано (граф. 20).

Положителен принос имат както кредитите за нефинансови предприятия, така и тези за домакинства, които отбелязват ръст съответно от 1,6% и 4,1% спрямо година по-рано.

                            Кредит към частния сектор Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още