IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес може да се подават декларации за данъчното облекчение за деца

Отстъпката, която може да достигне до 900 лв. за две деца, ще се ползва само за доходите от 2021 г. и не е ясно дали новото редовно правителство ще я удължи

12:08 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес до края на декември родителите на деца могат да се подават декларации през работодател, за да използват данъчно облекчение, с което облагаемата основа ще може да се намали до 4500 лв. на година за едно дете и до 9000 лв. за две деца. Така максималната отстъпка за едно дете може да бъде 450 лв., а за две – 900 лв. За три деца облагаемата основа ще може да се намали до 13 500 лв., с което помощта става 1350 лв. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

До 2020 г. данъчната отстъпка бе едва 20 лв. за едно дете. Новото облекчение обаче ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Не е ясно дали новият редовен кабинет ще продължи мярката, въведена по време на управлението на ГЕРБ в последния приет от правителството на Борисов бюджет.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва да е получавало през 2021 г. доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, уточняват от НАП. 

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. 

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Investor.bg припомня, че гласуването на това данъчно облекчение предизвика сериозни спорове в пленарната зала в края на 2020 г.  Първоначалната идея бе да има по-високи детски добавки за всички родители. Драмата започна с проекта на Бюджет 2021, където бе записано, че през 2020 г. надбавки получават 572 хил. деца. През 2021 г. те трябваше да са 1,26 милиона, а през 2022 г. децата, предвидени да получават помощи, отново намаляват и са 491 хил. заради подоходните критерии. Тази едногодишна помощ отприщи вълна от недоволство и в крайна сметка ГЕРБ смениха подхода. Но не съвсем, защото в крайна сметка и данъчното облекчение в този си размер остана еднократно.

Новото данъчно облекчение ще се ползва от всички родители, включително и от тези, които получават и надбавки.

Според изчисленията то ще струва на хазната 135 млн. лв. по-малко приходи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Детските облекчения са уредени в чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който определя и условията за получаването им - да не са ползвани от другия родител, да няма подлежащи на принудително изпълнение задължения към държавата и т.н. Повечето хора вероятно ще се възползват от възможността да ползват облекчението чрез основния си работодател или по реда на чл. 49 от същия закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още