IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигат до 7% изискването за капиталова адекватност на банките

Обсъжданите нови изисквания са по-ниски от предложените 10% от САЩ, Великобритания и Швейцария

19:18 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вдигат до 7% изискването за капиталова адекватност на банките

Централните банки и регулаторните органи на 27-те страни, участващи в Базелския комитет, ще въведат по-строги регулации за капиталовата адекватност на банките, съобщава BBC.

В бъдеще те ще трябва да имат отношение на адекватност на капитала от първи ред (tire-1) от поне 7%, което означава, че за всеки 100 долара в сметките на клиентите си трябва да имат поне 7 долара в трезорите си.

Сегашните изисквания за капиталова адекватност са за едва 2%, като новият процент трябва да осигурява по-добра защита от фалит в бъдеще.

Новите правила се очаква да бъдат одобрени на среща на банкери и регулатори в неделя в Базел.

След като получат официалната подкрепа на комитета, правилата ще трябва да бъдат одобрението и от правителствата на страните от Г20 на срещата им през ноември.

Ниските нива на капиталова адекватност бяха основен фактор за задълбочаването на последната банкова криза.

Обсъжданите нови изисквания са по-ниски от предложените 10% от САЩ, Великобритания и Швейцария. Въпреки това дори тези 7% срещнаха силната съпротива на Германия, чиито банки имат традиционно много по-ниско отношение на адекватност на капитала от първи ред. Според анализатори германските банки ще изпитат затруднение в изпълнението на новите критерии.

Новите правила означават, че на банките ще се наложи да наберат доста свеж капитал за защита от загуби, свързани с лоши кредити.

Правилата може да ограничат кредитирането в краткосрочен план, особено на банките в Европа, които изпитват проблеми с ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още