IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Португалия отхвърлят възможността за външна помощ

В свят на структурно понижено търсене, правителствата от „ядрото“ на Европа преследват идеята за фискална дисциплина с лекомислена страст, коментират анализатори

11:42 | 19.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Испания и Португалия отхвърлят възможността за външна помощ

Испания и Португалия побързаха да се разграничат от ирландската дългова криза, като заявиха, че финансовите им проблеми могат да бъдат разрешени без финансови пакети, подобни на предлагания на Ирландия от Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише Financial Times.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви в парламента в четвъртък, че правителството поема цялата отговорност да съкрати бюджетния си дефицит и да рефинансира пенсионната система на страната. По-рано испанският финансов министър Елена Салгадо заяви, че не вижда причина да сравнява Испания с Ирландия и Португалия.

В съобщение, насочени към международните финансови пазари, които напоследък са доста притеснени за състоянието на по-слабите европейски икономики, Сапатеро заявява, че за „по-добра сигурност“, програмата за работа на правителството ще бъде включена в „план за действие“ за следващите 15 месеца. Той трябва да бъде одобрен на правителствено заседание днес.

„Обещанието дефицитът да бъде съкратен е такова, че трябва да се изпълни точно така, както е поето, защото от това зависи доверието в нашата икономика. То трябва да положи основата за икономическото възстановяване и растежа на заетостта“, допълва той.

Испанските правителство бе успокоено от успеха на проведения в четвъртък аукцион за продажбата на 10 и 30- годишни испански облигации. Въпреки че лихвените проценти, платени от Испания, бяха с половин процентен пункт по-високи спрямо септември, лихвите все пак се оказаха малко по-ниски от очакваното и търсенето беше силно.

Испанската икономика е толкова голяма, че ако се наложи прилагането на спасителен план, това би застрашило оцеляването на еврозоната, коментира FT.

Португалия, с икономика едва една шеста от тази на Испания, не представлява толкова голям системен риск, но се определя от инвеститорите като страна с по-голям кредитен риск и като следващата след Ирландия и Гърция, която е възможно да потърси външна финансова помощ.

Финансовият министър на Португалия Фернандо Тешейра душ Сантуш заяви, че Лисабон може да финансира своя дълг на пазара и че правителството няма намерение да търси помощ от международната общност. Не съществува алтернативен „план А, Б или В“, казва той.

Сравнявайки страната с Ирландия, той посочи, че Португалия не е преживяла срив на пазара на недвижими имоти и че има банков сектор, който е „устойчив, солиден и добре капитализиран“.

Според анализатори най-сериозният тест за способността на Португалия да се финансира от капиталовите пазари ще дойде догодина, когато правителството ще трябва да набере почти 20 млрд. долара.

Испания и Португалия, както и други западни икономики със сериозни дефицити и дългове, са приклещени между противоречащи искания на икономисти и инвеститори с несъвместими рецепти за икономическо възстановяване.

Някой анализатори настояват за още по-сурови програми за съкращаване на разходите. „Програмата трябва да е ясна и решителна. Трябва да приемем, че Испания има нужда да възстанови фискалната си дисциплина агресивно“, казва Рей Бадиани, икономист на HS Global Insight.

Други, по-кейнсиански настроени икономисти заявяват, че твърде суровите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, наложени от Германия и други страни от Северна Европа, могат да смажат по-слабите икономики.

„В свят на структурно понижено търсене, правителствата от „ядрото“ на Европа преследват идеята за фискална дисциплина с лекомислена страст“, казва Джейми Данхаусър от Lombard Street Research. „Това означава ненужно болезнена корекция на периферните икономики“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
И ако за един беден и неук човек е разбираемо, че се подлъгва да влезе в кредитния капан, то за цели държави, ръководени от просветени, знаещи и можещи хора, е просто необяснимо как "успяха" (и все още "успяват") да вкарат народите си в такива проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Все пак, трябва да се отбележи, че по-слабите икономики сами влязоха в капана като вземаха заем след заем. Тук на държавно ниво се случва същото като в Индия и кредитирането на бедните слоеве от населението - лихварите печелят още повече, а бедните затъват в неизплатими дългове. http://***.investor.bg/news/article/108586/338.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
."..твърде суровите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, наложени от Германия и други страни от Северна Европа, могат да смажат по-слабите икономики...".,КОЕТО Е ВЯРНО Е ВЯРНО. Т.НАР. ЯДРО В СВОЙ ТЯСНО ЕГОИСТИЧЕН ИНТЕРЕС УНИЩОЖИ НАЙ-КОНКУРЕТНАТА ЧАСТ ОТ ИКОНОМИКИТЕ НА ЦЕНТРАЛНА И ЮЖНА ЕВРОПА ЗА ДА ОСИГУРИ ПОЗАРИ НА СВОЯТА ПРОМИШЛЕНСТ/КОЗЛОДУЙ И ПР./, А СЕГА ПРОСТО ЩЕ ГИ УНЩОЖИ НАПЪЛНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още