IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията струва на европейската икономика 120 млрд. евро на година

С приетата днес от Европарламента резолюция се настоява за сериозни санкции срещу негативните практики на ниво ЕС

14:48 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Корупцията струва на европейската икономика 120 млрд. евро на година

Корупцията "струва" на европейската икономика 120 млрд. евро на година (приблизително колкото е и бюджетът на ЕС), като икономическата криза прави антикорупционните мерки все по-неотложни. По този повод евродепутатите приеха днес резолюция, в която призовават за общоевропейски санкции и настояват държавите членки да поемат твърд политически ангажимент за засилване на антикорупционните правила, съобщи пресцентърът на Европарламента.

В приетия текст парламентът призовава ЕК да изведе борбата срещу корупцията като приоритет за следващите години, както и да обмисли съставянето на оценъчни доклади за проблема през 2012 г.

Депутатите изтъкват, че липсва политически ангажимент за вземане на решения за борба с корупцията във всичките ѝ форми, както и че антикорупционното законодателство не се прилага еднакво в държавите членки и като цяло прилагането му е "незадоволително".

Санкции на ниво ЕС

Евродепутатите искат да бъдат приети общоевропейски правила за определянето на корупцията и санкциите за нея, като се имат предвид трансграничното ѝ измерение и последиците за вътрешния пазар.

е настояват също така да се хармонизира европейското законодателство за защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Това законодателство трябва да включва защита срещу съдебно преследване по обвинение в обида и клевета и криминализиране на незаконното обогатяване.

Антикорупционни доклади

Европейската комисия пое ангажимент да съставя нови антикорупционни доклади, които да отразяват усилията и постиженията в борбата с корупцията, като същевременно показват пропуските и слабите места на 27-те държави членки.

Депутатите отбелязват, че "борбата с корупцията предполага повече прозрачност при финансовите транзакции", особено при транзакциите с участие на офшорни компании.

Корупцията прониква в политиката и медиите

Резолюцията призовава всички европейски институции и държавите членки да гарантират повече прозрачност, като съставят етични кодекси или подобрят вече действащите. Настоява се още да се добавят ясни правила за конфликтите на интереси.

Отправя се и призив за действие по предотвратяването на корупцията в политическите среди и медиите, включително като се засили прозрачността и надзора на финансирането и разпределянето на средства.

Гражданите на ЕС разглеждат корупцията като сериозен проблем

Четирима от всеки петима граждани на ЕС разглеждат корупцията като сериозен проблем в своите държави, сочи проучване на Евробарометър от 2009 г. В друго допитване 88% от анкетираните са посочили, че ЕС трябва да направи повече в борбата срещу корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още