IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вин Морар: Очаквам първи добри новини за европейската икономика през 2014 г.

Пазарът на имоти в Европа е в патова ситуация, казва инвеститорът и професор по предприемачество

09:00 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вин Морар. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Вин Морар. Снимка: Личен архив

Европейската икономика може да демонстрира първи признаци на възстановяване през 2014 г., но дотогава нещата ще са трудни. 2012 г. е тотален крах. Това каза за Investor.bg Вин Морар*, инвеститор, консултант, професор по предприемачество в университетa TSM в Твенте, Холандия и самоизграден милионер.

Вероятно 2014 г. ще бъде първата година на истината, дотогава поне всички негативни неща за икономиката ще са излезли наяве. В момента все още има много неизвестни, които сковават инвестициите, предприемачеството и търговията, смята той.

Трудната ситуация налага бизнеси, правителства и домакинства да съобразяват бюджетите си и с новата ситуация, и да ограничават дейностите си.

Морар, който има и редица инвестиции в имоти в Европа, Близкия Изток и Южна Америка, каза, че на пазара на имоти се наблюдава нещо като патова ситуация.

От сегашната ситуация могат да се възползват единствено хората, които разполагат с капитал в наличност. Всички останали са малко или повече изключени от пазара. Но дори и за кешовите инвеститори е трудно да намерят подходящи активи.

Ако погледнем пазари като Испания, там цените се понижиха значително. Въпросът обаче е, че няма какво толкова да се купи, тъй като сградите са недостроени. Ако ги отпишат банките и инвеститорите ще загубят. Тези проекти обаче няма и кой да ги придобие, тъй като би трябвало да наследи всички проблеми, свързани с тях.

Криза на доверието

Проблемът е, че доверието изчезна от пазара, както за инвеститорите, така и за крайните купувачи и банките, които не отпускат никакво финансиране. Банките не желаят да се финансират дори помежду си.

Правителствата се опитват да помогнат на икономиката, постоянно наливат пари в нея, но от тези помощи не могат да се възползват нито бизнесите, нито отделните потребители.

Затова европейската икономика ще претърпи още сътресения. Още хора ще бъдат изправени пред безработица, много от бизнесите също ще загубят клиенти и пазарен дял, много хора ще трябва да търсят алтернативни възможности и да започнат свой бизнес.

Виждаме, че дори големи икономики като Великобритания и Холандия се свиват. В глобален план тревожно е, че дори огромни развиващи се пазари като Китай и Индия забавят ръста си. Все някой някъде по света трябва да расте.

Още по-тежки са последствията за по-малки икономики в преход като България, които са зависими от големи партньори като Европейския съюз. Когато техните партньори биват засегнати, то по-малките икономики го усещат в още по-тежка степен.

Това е и предизвикателството, но и възможността пред тях. Именно сега те трябва да са гъвкави, да поставят приоритет пред клиентите и да се възползват най-оптимално от спецификите, които конюнктурата предлага, смята Морар, който работи с различни частни и правителствени клиенти на три континента.

*Вин Морар работи по множество правителствени и частни програми за стимулиране на предприемачеството, вътрешното предприемачество, развитие на бизнеса, институционално развитие, както и директна работа със собствениците на малък и среден бизнес в редица страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още